Hirdetés

A Rajna-Majna síkságon az elmúlt 20 évben nagyon elszaporodtak a cserebogarak és a kezdeti remények, amelyek szerint a populáció magától összeomlik, nem teljesültek. Németországban most biológiai módszerekkel akarják megállítani a cserebogár-inváziót.

Jelenleg több mint 9 ezer hektárnyi erdő van a cserebogarak “fogságában”. A Német Szövetségi Erdőgazdálkodási Intézet munkatársai most új eljárást alkalmaznak a cserebogarak ellen. Természetes ellenségüket, egy gombát Beauveria brongniartii-t vetik be ellenük. A tudósok figyelmét az keltette fel, hogy már sok olyan lárvát és bogarat találtak, amelyek egy gombabetegségben pusztultak el. A művészet azonban az, ahogyan a gombát a lárvákhoz juttatják.

Az új eljárás szerint vizes oldatban spriccelik szét az erdőben a gomba spórákat, ezt háromszor végzik el, hogy elegendő legyen a spóra töménysége a talajban, és ezáltal megfertőzhessék a cserebogár-lárvákat. Az idei esztendőnek már meg kell mutatnia, milyen hatása van a spóráknak, ezért a következő hetekben a Rajna-vidéken helikopterekről permetezik a spóraoldatot.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás