Hirdetés

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank és az Európai Beruházási Bank (EIB) vasárnap új alapot hozott létre, amely a várakozások szerint “szénhiteleket” fog eredményezni olyan projektekből, amelyeket Kelet-Európában és a volt Szovjetunió területén valósítanak meg az energiahatékonyság javítása érdekében.

A befizetők – amelyek lehetnek kormányok vagy magánvállalatok – megkapják az általuk finanszírozott projekt eredményeként keletkező szénhiteleket, és ezeket felhasználhatják saját kibocsátás-csökkentési előirányzatuk megvalósítására. Az EBRD szerint a projektek legvalószínűbb területei a következők lesznek: az energiahatékonyság javítása ipari üzemekben, gázkivonás hulladéklerakó helyeken, új megújulóenergia-források kifejlesztése.
Az alap nagysága ismeretlen, ez attól függ majd, mekkora összeggel lesznek hajlandók a kormányok és a cégek az alapban részt venni. Tíz millió eurós befektetéssel elsőként Luxemburg járul hozzá az alaphoz.
Az EBRD pénteken bejelentette, hogy 1,5 milliárd eurót fektet olyan projektekbe, amelyek az energiahatékonyság fokozását szolgálják és ösztönzik a megújuló energiaforrások hasznosítását a következő három évben. A bank becslései szerint a bruttó hazai termék egységére jutó energiafelhasználás hétszer nagyobb abban a 27 országban, ahol a bank beruházásokat eszközöl, mint Nyugat-Európában. Számításai szerint ha az EBRD-térség egészében véve ugyanolyan hatékonyan használná fel az energiát, mint Nyugat-Európa, akkor a világ 7,2 százalékkal kevesebb energiát fogyasztana.
A fejlesztési bank kormányzati részvényesei vasárnap és hétfőn folyó éves közgyűlésükön hagyják jóvá várhatóan új, öt évre szóló stratégiájukat, amely fő prioritása az energiafelhasználás hetékonyabbá tétele abban a 27 országban, ahol a banknak befektetései vannak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás