Hirdetés

A Bt növényekkel kapcsolatos jelentések ezúttal arról számoltak be, hogy az indiai Andhra Pradesh állam Warangal tartományában birkák és kecskék betegedtek meg és pusztultak el a Bt gyapotföldeken történő legeltetésük során. A központi kormány független toxikológiai vizsgálatokat rendelt el.

Az állatok tompák és élettelenek lettek, majd elpusztultak- panaszkodott Pendala Venkatamma, az egyik birkatulajdonos. Ez év februárjában és márciusában Warangal tartomány több falujában arról számoltak be, hogy a birkák és a kecskék szokatlanul nagy számban pusztultak el egy olyan betegségben, amelyet eddig nem ismertek. Az egyetlen nyomravezető jel az lehet, hogy az állatok folyamatosan olyan földeken legeltek, amelyeken Bt gyapotot termesztenek. Egy ottani juhász szerint a birkák Bollgard gyapotot legelésztek, és 4-5 napon belül gyengék lettek, gyomruk felpuffadt, ezután elpusztultak.

Egy független tényfeltáró csoport három – véletlenszerűen kiválasztott – falut vizsgált meg, és azt állítja, hogy azok az állatok, amelyeket legalább egy hétig Bt gyapottal etettek, fásulttá váltak, szájukon növekvő sebeket figyeltek meg majd orrfolyást tapasztaltak, és székletük feketévé vált. A halálozási ráta az évszakban a megszokott 5-10 százalékról 25 százalékra emelkedett.
Néhány elpusztult állat tetemét laboratóriumban vizsgálták, azonban sem vírusos, sem baktérium, sem pedig gombás eredetű fertőzésre utaló jelet nem találtak- állítja a Fenntartható Mezőgazdasági Központ egyik tudósa.
Warangalban 11 hektáron termesztenek gyapotot, és – a hivatalos adatok szerint – ennek a területnek 20 százalékán Bt gyapotot. A nem hivatalos helyzet azonban az, hogy az utóbbi érték több mint 50 százalék.
Ez év januárjában az esőzéseket és az öntözéseket követően sok levél és kevés gyapottermés volt, ezért ezeket a földeket legeltetési célra használták. A tenyésztők szerint a nem Bt gyapotot termő földeken 15 napig történő legeltetés során semmilyen probléma nem merült fel az állatoknál. Ezzel szemben a Bt gyapotföldeken legelőknél 3-4 napot követően jelentkeztek a fent leírt tünetek.

A Monsanto nevű vállalat, ami lehetővé tette a Bt gyapot elterjedését Indiában, azt állítja, hogy több állatfajon (kecske, tehén, csirke, bika, hal) végzett kísérlet eredményeként hagyták jóvá a Bollgard fajta termesztését. A Bt gyapot vetőmagokkal állat etetési kísérleteket végeztünk, és azokat biztonságosnak találtuk- mondta Dr. Vishwanathan, a lucknow-i Toxikológiai Kutatási Központ kutatója.

A kritikusok azonban arra mutattak rá, hogy nem történt egy olyan vizsgálat sem, amely az állatok nyílt legeltetése során a gyapotlevelek elfogyasztásának hatására vonatkozott volna. A Monsanto szerint azonban a Bt fehérje minimális mennyiségben van jelen a gyapotlevelekben, és az állatoknak mintegy 24 tonnát kellene elfogyasztania ahhoz, hogy a toxin bármilyen hatással legyen rájuk. A cég úgy gondolja, hogy a halálesetek a peszticid (növényvédő szer) maradványoknak köszönhetőek.

Az indiai kormány vizsgálatot indított az ügyben. A mezőgazdasági biztos, Poonam Malakondaiah ígéri, hogy a genetikai kutatási intézetekkel karöltve analizálják az adatokat és megoldást fognak találni a problémára.
A szakértők szerint csak egy mindenre kiterjedő kutatás lesz képes arra, hogy megállapítsa, van-e összefüggés az állatok halála és a Bt gyapot között.

Emellett azonban az is fontos lenne, hogy átfogó teszteléseket végezzenek az összes többi genetikailag módosított élelmiszert illetően, hiszen ezek hamarosan az indiai kereskedelem jelentős részét fogják képezni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás