Hirdetés

A Pilisi Parkerdő Zrt. felhívja a kirándulni indulók figyelmét, hogy térkép, megfelelő öltözék és innivaló nélkül ne induljanak ismeretlen helyre. Az évente 10 millió látogató által felkeresett főváros környéki parkerdőkben havonta 4-5 alkalommal kell eltévedt csoportok keresésére indulnia az erdészet munkatársainak.

A ma hajnalban megtalált három kislány esete előtt egy egész iskolai csoportot kellett megkeresni és kiszállítani az pilisi erdőkből.
A Pilisi Parkerdő Zrt. a legutóbbi eset kapcsán – amikor három általános iskolás kislány tévedt el az erdőben – felhívja a kirándulni indulók figyelmét, hogy megfelelő felszerelés és előkészületek nélkül ne induljanak számukra ismeretlen erdőterületre. Nem ismert terepen nélkülözhetetlen a turistatérkép. A Pilis, Visegrádi- és Budai-hegység térképei a könyvesboltokban széles választékban beszerezhetők. Jó idő esetén is fontos a megfelelő öltözet. Mindig legyen nálunk egy pulóver és esőkabát. Az erdőben és a hegyek között eleve hűvösebb van, de egy-egy hirtelen jött zápor tovább hűtheti a levegőt. Szintén az alapfelszereléshez tartozik egy kulacs innivaló és legalább egy kevés energiadús élelmiszer, szendvics, keksz vagy csokoládé. Iskolai csoportok esetében nagy a szülők és a kísérők felelőssége, hogy milyen öltözékben és felszereléssel, kinek az irányítása alatt engedik gyerekeiket az erdőterületre.

A Pilisben több mint 700 kilométer jelzett turistaút, ezen úthálózat mellett pedig számos kiépített pihenőhely, erdei játszótér, esőház található. A Pilisi Parkerdő Zrt. felhívja a kirándulók figyelmét, hogy ne hagyják el a jelzett útvonalakat, pihenéshez, tűzrakáshoz pedig a kiépített pihenőhelyeket vegyék igénybe.
A főváros környéki parkerdőterületet évente mintegy 10 millió látogató keresi fel. Az erdészet munkatársait havonta 4-5 esetben hívják segítségül eltévedt vagy eltűnt emberek kereséséhez. Legtöbb eset a kora nyári és az ősz eleji időszakokban fordul elő. A rendőrséghez általában csak az eltűnt személyek keresése esetén jut el az ügy, az esetek nagy többségét az erdészek oldják meg. Az eltévedtek között minden korosztály képviselteti magát, a csoport létszáma az egy-két főtől a 30-40 emberig változik. A három kislány eltűnése előtti alkalommal egy egész iskolai osztályt kellett megkeresni és kijuttatni az erdőterületről. A keresés nehézségeit jól érzékelteti, hogy a hétfőn eltűnt lányokat a kiindulási ponttól mintegy 15 kilométerre találták meg. Az eltévedtek legtöbbször a pilisi erdei kerékpárút hálózat tájékoztató tábláin lévő erdészeti segélykérő telefonszámot hívják. A hívások leggyakrabban sötétedés után érkeznek.

Az alapvető szabályok betartása és a minimális odafigyelés mellett a pilisi parkerdők kellemes és biztonságos kikapcsolódási lehetőséget kínálnak a főváros környéki lakosságnak. Aki mégis eltéved, annak azt tanácsoljuk, hogy egy irányba haladva keresse meg az első turistajelzést vagy aszfaltozott utat, és erről azután ne térjen le. Az utakkal jól feltárt Pilisben így egy-két óra gyaloglással lakott területre érhet.

Lomniczi Gergely
kommunikációs vezető
Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészet
1021 Budapest, Budakeszi út 91.
tel: +36-1-391-0540
fax: +36-1-391-0550
mobil: +36-20-984-6134

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás