Hirdetés
MNO/népszabadság

A Káli-medencében több település lakói aggódnak és tiltakoznak, ugyanis egy cég évi kétszázezer tonna mészkövet szeretne kitermelni a Balatoni Nemzeti Park területén lévő Káli-medencében. A természetvédők szerint a tervezett projekt nem valósítható meg környezetkímélő módon.

Nem alaptalan a balatonhenyeiek és a szomszédos monoszlóiak aggodalma. A henyei határban lévő kőbányát ugyan már húsz évvel ezelőtt megnyitották, ám soha nem folyt jelentős kitermelés, ráadásul évekkel ezelőtt teljesen leállt a munka, a bányatevékenységet szüneteltették. A közelmúltban azonban egy fővárosi székhelyű cég, a Promo-Media Network Kft. megvásárolta a bányatelket és a bányászati jogot az előző tulajdonostól. A cég a létesítmény újranyitását tervezi. Nem is akárhogyan: a vállalkozás korábban soha nem látott méretű kitermelésre, évi 200 ezer tonna mészkő kibányászására készül.

– Végeztünk egy kis számítást, amiből kiderül, hogy a bánya újraindítása esetén 41 fordulóval naponta 82-szer dübörögnének keresztül a Káli-medencén az üresen is 27 tonnás kamionok – mondta az önkormányzati ülés egyik hozzászólója, Nagy Antal. Hozzátette: átlagosan hétpercenként egy-egy kőszállító teherautó. Egy üdülőövezetben, a Balaton-felvidék turizmusra berendezkedett részén elviselhetetlen lenne a kitermelés és a fuvarozás miatti zaj és por. Az is érthetetlen, miért éppen egy nemzeti parkból kellene építőkövet vinni távoli útépítésekhez.

Séra Tamás, a Promo-Media Network Kft. ügyvezetője egyelőre nem kívánt nyilatkozni az ügyben. Annyit elmondott: hamarosan egy testületi ülésen és egy közmeghallgatáson is részt vesz Balatonhenyén, ahol a helyiek és lapunk kérdéseire is szívesen válaszol majd.

A tényekhez tartozik, hogy valójában nem bányanyitásról van szó, hiszen jogi értelemben a henyei létesítményt soha nem zárták be, a bányának ma is van érvényes műszaki-üzemi terve. A mostani tulajdonosváltás után viszont az új bányavállalkozónak egy másik –az évi 200 ezer tonnás kitermelésre vonatkozó – műszaki-üzemi tervet kell elfogadtatnia a veszprémi bányakapitánysággal. Ez azonban nem megy automatikusan, a bányászat folytatását meg kell előznie egy úgynevezett előzetes vizsgálati eljárásnak, amelyet a regionális zöldhatóság – a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség – folytat le.

Az eljárás első lépéseként a Promo-Media Network Kft. az általa felkért független szakértőkkel készíttetett hatástanulmányt, amelyből az derül ki, hogy a bánya működése miatt semmilyen káros környezeti hatás nem érheti a Káli-medencét, illetve Balatonhenye és Monoszló lakosait. A bányatelep külterületen, éppen a két település között található, a kft. pedig egy olyan új közutat kíván építeni, amelynek használatával mindkét falu belterületét el lehetne kerülni. A tanulmány szerint sem a zaj, sem a por, sem egyéb szennyezés mértéke nem lépi majd át az előírt határértékeket.

A tanulmány megállapításai nem nyugtatták meg a környéken élőket. Schattmann Ferenctől, a regionális zöldhatóság engedélyezési-jogi osztályvezetője elmondta: több szervezet – köztük a Káli-medence Természetvédő Társaság és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága (BFNPI) – is bejelentkezett ügyfélként az eljárásba, azaz betekinthettek az összes ügyiratba, valamint észrevételeket tehettek az elkészült hatástanulmánnyal kapcsolatban.

Balogh László, a BFNPI igazgatója a nemzeti park álláspontjáról annyit mondott el, hogy természetvédelmi szempontból nem kívánatos a bánya újranyitása, mivel az eddiginél is nagyobb teherautó-forgalmat generálna a védett Káli-medencében. Merészebben fogalmaztak a természetvédő társaság képviselői, akik szerint a tervezett projekt nem valósítható meg környezetkímélő módon. A civil szervezet a beadványában számos ponton kétségbe vonja a bányavállalkozó által készíttetett hatástanulmány állításait, és arra kéri a zöldhatóságot, hogy utasítsa el a tervezett bányanyitást.

Schattmann Ferenc azt közölte: értékelni fogják a beérkezett észrevételeket, ha kell, bevonnak más hatóságokat is, a közeljövőben pedig egy úgynevezett egyeztető tárgyalást tartanak az ügyben.

Szalai József, Balatonhenye polgármestere kijelentette: mindent megtesznek majd a bánya újranyitása ellen. Hasonlóképpen fogalmazott Simon György, Monoszló polgármestere is, aki nem zárta ki, hogy helyi népszavazást tartanak az ügyben.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás