Hirdetés

Több mint száz helybéli ingatlantulajdonos tiltakozott pénteken Balatonhenyén a település kőbányájának megnyitása ellen. A Káli-medence egyik falujának határában, a Balatoni Nemzeti Park területén évi kétszázezer tonna építési követ kíván kitermelni egy vállalkozó autópálya-építésekhez.

A termeléshez a cég új utat is építene, amelyen naponta dübörögnének végig a teherautók a 71-es főút felé. A helyiek zaj- és levegőszennyezéstől, a vízbázisok veszélyeztetésétől, ingatlanaik elértéktelenedésétől tartanak. A balatonhenyei kultúrházban megszervezett falugyűlésen a település polgármestere kijelentette, hogy nem járul hozzá a bánya megnyitásához. Szalai József emlékeztetett arra is, hogy a kitermelés ellen foglalt állást a település képviselő-testülete is.
A térség körjegyzője azonban – aki nyilatkozatban támogatta a bányanyitáshoz készült előzetes hatástanulmányt – nem jelent meg a falugyűlésen.

A rendezvényen részt vett viszont a bánya leendő tulajdonosának képviselője, aki az általa felkért szakértőkre hivatkozott. Mint elmondta, a szakemberek azt állítják, a tervezett üzem nem lesz káros hatással a környezetre, és nem zavarja a környéken élők nyugalmát sem. Séra Tamás, a Promo-Media Network Kft. ügyvezető igazgatója arra kérte a helyieket, hogy várják meg a hatóságok véleményét. Ha ezek a szakemberek azt mondják, hogy a hatástanulmány adatai nem valósak, akkor nem lesz bányanyitás – érvelt az ügyvezető. A helyiek azonban több ponton cáfolták a vállalkozó által készíttetett szakvéleményeket. A falugyűlésen megjelent több környékbeli polgármester is, akik szintén a bányanyitás ellen foglaltak állást. Simon György, a szomszédos Monoszló vezetője bejelentette, hogy a falu önkormányzata nem járul hozzá az útépítéshez a területén. Volnut Péter, Badacsonytördemic polgármestere szintén leszögezte, hogy nem engedik át a településen a teherautókat.

Lasztovicza Jenő, a térség fideszes országgyűlési képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy hosszú távon az egész Káli-medence falvainak inkább a turizmusból kellene bevételeket szereznie, és nem lenne szabad az itteni településeket kiszolgáltatni bármilyen ipari tevékenység káros hatásainak. Emlékeztetett arra, hogy a közeli Nyirádon is megrepedtek a lakóházak falai a sóderszállító járművek miatt, de később mindenki elhárította magától a felelősséget. A politikus tájékoztatása szerint már a tóparti településeket tömörítő Balaton Szövetség is tárgyalja a balatonhenyei bánya ügyét.

A falugyűlésen jelentették be a tíz település érdekeit képviselő Gázló Környezet- és Természetvédelmi Egyesület megalakulását, amely ügyfélként jelentkezett be a környezetvédelmi hatósághoz, és felszólalt a Védegylet képviselője is, aki szintén azt közölte, hogy ügyfele lesz az engedélyezésnek. Korábban hasonlóan járt el a Káli-medence Természetvédő Társaság és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park is, amelynek igazgatója a napokban úgy nyilatkozott, hogy nem támogatja a bánya megnyitását. Gutper Ildikó jogász a helyszínen közölte: minden helyi ingatlantulajdonosnak segítséget nyújt, ha véleményeztetni szeretné a bányatulajdonosok engedélykérelmét. A hatóságnál július 18-án folytatnak egyeztetést az ügyfelekkel.

Kapcsolódó anyagok:

Építőkő a nemzeti parkból

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás