Hirdetés

Már 607 szélkerék magasodik a szomszédos országban, ahol lépten-nyomon széltornyokat lehet látni, különösen a Bécset körülölelő Alsó-Ausztriában.

Az összesítések szerint ebben a tartományban termel áramot az ausztriai szélkerekeknek több mint a fele, míg a Magyarországgal határos Burgenlandban közel az egyharmada. Ezek az áramtermelő gépezetek évi 2 milliárd kilowattóra energiát termelnek, ami 550 ezer háztartás energiaigényét elégíti ki, azaz minden hatodik háztartás áramellátását biztosítja. A mindent kiszámító osztrákok szerint ez az árammennyiség 4 kisebb dunai vízi erőmű teljesítményének felel meg.
Az osztrák sajtóban megjelentetett adatok szerint minden 10 ausztriai szélkerék közül 4 az EVN és a Bewag áramszolgáltató tulajdonában van, a többi pedig magánszemélyeké, illetve általuk alapított társulásoké. A mintegy 7 ezer szélkerék-tulajdonosra az utóbbi időben szívesen alkalmazzák Ausztriában a szélmolnár, illetve a szélmolnárné kifejezést. Szakértői becslések szerint nem egészen 4 év alatt meg lehetne hétszerezni a szélkerekek számát Ausztriában, ám csökkentették a zöldenergia felhasználásának támogatására biztosított összegeket.
A parlament döntése értelmében ezentúl csak évi 17 millió euró támogatás biztosítható ilyen célokra, és ebből csak 30 százalékot a szélkerekekre. Évi 54 megawattos bővítéssel számolva ez már csak 20 új szélkerék létesítését biztosítja, így várhatóan elmarad a szélkerekek számának robbanásszerű növekedése.
Az Austrian Wind Power (AWP) társaság, amely az alpesi ország legnagyobb szélenergia-hasznosítója, csak Burgenlandban 140 áramtermelő szélkereket működtet, amelyek közül jó néhány már évek óta látható a magyar határhoz közeli Pándorfalu (Parndorf) környékén. A mintegy 100 méter magas szélerőművek közül a kisebbek 600 kilowatt, a nagyobbak pedig 2 megawatt energiát termelnek. (A 90-es évek elején még csak 60 kilowattos szélkerekek működtek, a technikai fejlődés e téren is jelentős eredményeket hozott.) Átlagszámítások szerint 1 szélkerék 1300 háztartás lát el elektromos árammal.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás