Hirdetés

Minden teremtménynek megvan a maga helye és szerepe az óceánokban – egy új tanulmány szerint még a legkisebb mikroorganizmusoknak is. Ez a felfedezés pedig olyan modellek létrehozását teszi lehetővé, amelyek pontosabb képet nyújtanak az óceánok változásával kapcsolatban.

A tudósok már régóta elfogadták a biológiai niche fogalmát, amely a legtöbb növényt és állatot jellemzi. Ez azt jelenti, hogy egy cápa például más szerepet tölt be az óceánok életében, mint egy delfin. A tudós és kollégái kimutatták, hogy egyes baktériumfajok nem cserélhetők fel egymással és mindegyik előre meghatározott feltételek között és megjósolható időben fordul elő. Így egy bizonyos számú és fajú baktériumokat tartalmazó mintáról megmondható, hogy azt mikor és hol vételezték. Pontosan meghatározható tehát az is, hogy egy adott vízminta mely hónapban lett gyűjtve.

A kutatók több mint négy éven keresztül havonta vettek baktérium mintát a Csendes-óceánból Catalina szigetén, a Dél-Kaliforniai Egyetem egyik tengerbiológiai kutató laborjának közelében. Statisztikai módszerek segítségével kerestek összefüggést az egyes baktériumfajok száma és a Wrigley Kutatóintézet havonta végzett mérési eredményei közt, amelyek a vízhőmérsékletre, a só- és tápanyagtartalomra, a növényi anyagok mennyiségére és egyéb változókra vonatkoztak.

A tudósok ötből négy esetben tudták meghatározni az egyes jellemzők ismeretében a baktériumpopulációk összetételét. A baktériumok többségéről tehát előre megmondható, hogy adott feltételek között mikor jelenik meg és tűnik el. Csak egy kis csoport volt, amely nem volt előre jelezhető és reprezentálta az elszaporodó vízi növényzet mennyiségét. Mindegyik mintában találtak jól előre jelezhető fajokat, de mindig voltak olyanok, amelyek létét kevésbé vagy sokkal jobban lehetett előre tudni. A baktériumok többsége tehát az állatokhoz és növényekhez hasonlóan funkciót töltenek be az élő rendszerben, így mindegyiknek megvan a maga helye.

Fuhrman szerint a kutatási eredménynek kiemelkedő fontossága van abban, hogy megpróbálják megérteni, hogyan változnak az óceánok. Ha a baktériumok előre megjósolhatóan viselkednek, akkor a változásokkal kapcsolatos modellek tökéletesedhetnek. Mivel a baktériumok a szárazföldi és tengeri élőlényfajok nagy részét képezik, segítségükkel talán van remény arra, hogy pontosabban megjósolják a földünkön lezajló átalakulásokat.

Kapcsolódó anyagok:

A feltétezettnél tízszer több féle baktérium van az óceánokban

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás