Hirdetés

Az energiafüggőség fenyegeti jelen pillanatban leginkább a magyar gazdasági-politikai életet – jelentette ki Dennis Meadows, amerikai professzor, a nemzetközi tudósokból álló Balaton csoport alapítója a budapesti bioenergetikai konferencián.

A Növekedés határai című világhírű könyv társszerzője elmondta, hogy Magyarország nem csak azért van kiszolgáltatott helyzetben, mert a szükséges energiájának 60 százalékát külföldről szerzi be. Fokozza a bizonytalanságot az a tény, hogy a fő energiaexportőrök állami berendezkedésére diktatúra jellemző – tette hozzá Dennis Meadows. Az egyetemi tanár utalt egy friss tanulmányra, amely az említett szempontok alapján Európában Törökországot és Magyarországot említi a “legérzékenyebbként”. Dennis Meadows úgy vélekedett, hogy már az elkövetkező években komoly következményei lehetnek, ha Magyarország nem törekszik kedvezőtlen helyzetének megváltoztatására.

Szerinte a politika és a gazdaság nem húzhatja tovább az időt. Magyarországnak rövid távon az energiatakarékosságot kell szem előtt tartania és a tömegközlekedést kell fejlesztenie. Középtávon a megújuló energiaforrások elterjesztése a feladat, hosszú távon pedig a “szociális célokat” kell újragondolni.
Kifejtette, hogy a világ fokozatosan növekvő olajtermelése legkésőbb 2015-ig, de akár már 2010-ben eléri potenciális csúcsát és onnan a fogyasztás további fokozódása mellett már egyre kevesebb lesz a kitermelhető olaj. Márpedig a termelés csúcsrajárását követően az olaj drágulása is felgyorsul.
Magyarázata szerint a világ fokozódó energiaszükséglete és az egyre csökkenő olajkitermelés közötti különbséget a már ismert más energiaforrásokból nem lehet fedezni. Még a legígéretesebbnek tekinthető nukleáris energiából sem, mert az atomerőművek energiamérlege csupán plusz 10 százalék, azaz ennyi a teljes életciklusát tekintve a többletenergia aránya a ráfordított energiához képest.

Dennis Meadows szerint mindez hosszú távon ahhoz vezet, hogy kevesebbet kell autózni, azt is energiatakarékosabb kocsikkal. Emellett a fosszilis energiahordozók korát újra a megújuló energiaforrások korának kell követnie és “kultúraváltásnak” kell végbemennie a mindennapokban. Ez utóbbi kapcsán például azt érti, hogy a gyaloglásnak és a biciklizésnek nagyobb szerepet kell kapnia és az embereknek közelebb kell költözniük munkahelyükhöz.

Kapcsolódó anyagok:

Meddig növekedhetünk (még)?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás