Hirdetés
greenfo/MTI

A 9 milliárd forint értékű, 70 százalékos ISPA-támogatású Nyugat-Balaton-Zala folyó medence nagytérségi hulladékgazdálkodási rendszer legnagyobb, 1,8 milliárdos beruházásának alapkövét rakták le a ZalaIspa Hulladékgazdálkodási Társulás székhelye, Zalabér határában.

A Zala megye egészét és Vas megye délkeleti övezetét érintő, 282 település összefogásával 2 évvel ezelőtt elindult nagytérségi környezetvédelmi program öt rész-beruházása közül kulcsszerepe lesz a zalabérinek.
Kiss Pál, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatóságának igazgatója az alapkő letételekor elmondta: a nagytérségi rendszer központjaként “itt valósul meg a legnagyobb, 1,8 milliárd forint értékű fejlesztés, amellyel egy időben minden régi, vagy illegális szeméttelepet is fel kell számolni, majd rekultivációkkal eltüntetni a tájsebeket”.

Zalabér határában, az erre kijelölt 10 hektár területből 6 hektárt foglalnak el a hulladékgazdálkodási létesítmények. Ezek sorában többek között egy 52.000 négyzetméter felületű nem veszélyes és hozzá kapcsolódó veszélyes-hulladék lerakó, 2.100 négyzetméteres válogató-bálázó csarnok, előkészítővel és utóérlelővel ellátott 1.830 négyzetméteres komposztáló, valamint 2.700 köbméter befogadású csurgalékvíz-tároló és kétszer ekkora szikkasztó medence szerepel. Tucatnyi műszaki és kiszolgáló egység és 3 hektáros véderdő kap még helyet a zalabéri határban.

A 100 ezer lakos érintő térségi rész-beruházás keretében Keszthelyen egy-egy nagy válogató csarnok és komposztálótér, gyűjtőudvar, a vasi Celldömölkön gyűjtő-, átrakó és komposztáló rendszer létesül a kapcsolódó kiszolgáló építményekkel, berendezésekkel együtt. E két városban, valamint Zalaszentgróton és Vasvárott gyűjtőudvarok, Zala és Vas megye érintett övezeteiben pedig összesen 148 gyűjtősziget létesítése szerepel még a zalabéri térségi programban.

Sipos Zsolt, a kivitelezési tendernyertes Vegyépszer Zrt. illetékes szakmai igazgatója az ünnepségen “az európai színvonalú hulladékkezelő rendszerhez méltó” minőségű munkát ígért, amelyet december 1-jén kezdenek el és egy év múlva fejeznek be.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás