Hirdetés

Több mint tíz évvel ezelőtt jelentek meg az első, szántóföldi termesztésre szánt génmódosított növények. Számos tudós és környezetvédő már akkor figyelmeztetett, hogy nagyon keveset tudunk ezek környezeti és táplálkozás-élettani hatásairól. Részletek szerdán 15.05 – 15.55 között a Kossuth rádióban.

Vajon okozhatnak-e allergiát, emésztőrendi vagy daganatos betegségeket a génmanipulált szójából készült ételek? Hogyan hat az állatokra a génmódosított takarmány? Kijuthat-e olyan génszennyezés a természetbe, ami kárt okoz a vadon élő állatokban?

Ma csak a kérdőjelek szaporodnak. Eközben – elsősorban az Egyesült Államok és a nemzetközi biotechnológiai vállalatok nyomására – az Európai Unió is engedélyezte néhány fajta termesztését, de szigorú szabályok között. Nálunk most még moratórium van, de Magyarországnak is törvényt kell alkotnia a termesztés szabályairól, ennek tárgyalását ma kezdte el az országgyűlés. Az Ökosansz következő adásának témája a génmódosítás és a készülő törvény.

Ökosansz szerdán, 15.05 – 15.55 között a Kossuth rádióban. Az adás alatt a hallgatóink kérdéseiket és véleményeiket SMS- ben a 06/30 9000-666 – os, telefonon az (1) 328- 8472- es számon tehetik fel. 

Kérdéseiket, véleményeiket már most várják  a szerkesztők: Mangel Gyöngyi és Sarkadi Péter az okosansz@radio.hu  címre.

Kapcsolódó anyagok:

Elindult az Ökosansz

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás