Hirdetés
greenfo/MTI

Az országos területrendezési tervről és a Balatonnak, mint kiemelt üdülőkörzet területrendezéséről szóló törvények mai várható módosítását követően megnyílik a lehetőség a Veszprém megyei Királyszentistván határában létesítendő észak-balatoni regionális hulladékkezelési projekt megvalósítására.

Hartmann Ferenc, az Észak-balatoni Hulladékkezelési Társulás elnöke elmondta: a 7,5 milliárd forintos beruházást korábban Szentgál térségében valósították volna meg, ám a beruházás ellen tiltakozott és pert kezdeményezett Herend városa és két falu – Városlőd és Csehbánya -, s a projektet végül eredményes helyi népszavazást követően Királyszentistván “fogadta be”.

Az itteni megvalósításnak azonban komoly akadályát jelentette a közelben, 5-6 kilométernyire lévő szentkirályszabadjai katonai repülőtér, ugyanis ilyen objektum tizenhárom kilométeres körzetében nem épülhet hulladéklerakó; ezt egyaránt tiltja az országos és a balatoni üdülőkörzet területrendezési terve – tette hozzá a 167 önkormányzatot tömörítő társulás elnöke.

Pál Béla, Veszprém szocialista országgyűlési képviselője törvénymódosítást kezdeményezett a repülőtér nevének megváltoztatása érdekében – javaslata szerint Veszprém-Szentkirályszabadja Nemzetközi és Kereskedelmi Repülőtér legyen -, s indítványát a parlament önkormányzati és területfejlesztési bizottsága is támogatja. A képviselő hangsúlyozta: több mint egy éve elköltözött már a helikopteres katonai alakulat, s az objektumot a múlt év végén a kormány ingyenesen Veszprém és Szentkirályszabadja tulajdonába adta. A két önkormányzat idén már értékesítette is a 450 hektáros ingatlant egymilliárd forintért a fővárosi székhelyű Budawest Zrt.-nek.
Pál Béla rámutatott: a repülőtér nevének, jogi státuszának megváltozásával elhárul az akadály a regionális hulladéklerakó beruházásnak indítása elől, ugyanakkor a sármelléki repülőtér mellett egy újabb nemzetközi polgári repülőtér létesítése, fejlesztésre kezdődhet meg a Balaton közelében.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás