Hirdetés

Vas megyében terjedő hírek szerint január elsejétől megszűnne a négy éve létrehozott Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága. Az információt – amely értetlenséget váltott ki a térségben – a szaktárca sajtóosztálya cáfolja, átszervezést viszont valóban terveznek.

 

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium nem tervezi az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának megszüntetését – olvasható a szaktárca Népszabadság tudósítónkhoz eljuttatott közleményében, amelyből az is kiderül, hogy a minisztérium szerint az igazgatóság jelenlegi 37 fős létszáma csak korlátozott hatékonyságú tevékenységet tesz lehetővé. Ezért a tárca illetékesei úgy döntöttek, hogy a munkahelyek megőrzése mellett, valamint az ottani szakemberek tudására, tapasztalataira támaszkodva a Balatoni és részben a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság irányítása alá csoportosítják át azokat a feladatokat, amelyeket ma az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága lát el.

A közlemény úgy fogalmaz: a természetvédelem ellátásában nem találtak olyan szempontot, amely a feladatok csökkentését indokolná. A turizmus területén viszont a Balatoni Nemzeti Park Igazgatóságánál összegyűlt tapasztalatok jól hasznosíthatók az Őrségben is, s ez magasabb színvonalú munkát tesz majd lehetővé.

A Vas megyében terjedő hírek szerint a terület északi része – Kőszeg és a Ság-hegy környéke – a Fertő-Hanság Nemzeti Park, déli része, vagyis az Őrség és térsége pedig a Balaton-felvidéki Nemzeti Park irányítása alá tartozik majd. Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója nem kívánta kommentálni értesüléseinket. Márkus Ferenc, a WWF Magyarország igazgatója kérdésünkre válaszolva azt mondta: tájékozódás céljából felkeresték a tárca szakállamtitkárát, Haraszthy Lászlót, aki elmondta: elsősorban takarékossági megfontolásból döntöttek az átszervezésről.

Lugosy Arnold, az őrségi Szalafő polgármestere közölte, hogy a kistérség huszonkét polgármestere Őriszentpéteren találkozott a napokban, és úgy döntöttek: tiltakozó levelet írnak a szaktárca vezetőjének az átszervezés miatt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás