Hirdetés

A paksi atomerőműben 2003-ban megsérült fűtőelemek csaknem felét már kiemelték az üzemzavar-felszámolási munkálatok során. Tiltakozik az Energia Klub a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbítása miatt.

Eddig 2554 kilogramm tönkrement üzemanyagot, a tartályban lévő sérült fűtőelem teljes mennyiségének 44 százalékát szedték ki az atomerőmű 2-es blokkjában, a reaktor melletti aknában lévő tisztítótartályból – közölte Kovács József, az erőmű vezérigazgatója az erőműben tartott sajtótájékoztatón.
A tájékoztatón részt vett Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter is, aki előtte megtekintette a kiemelést, majd járt a kiégett üzemanyagok átmeneti tárolójában is, ahol csaknem öt év pihentetés után a tönkrement fűtőanyag elhelyezését tervezik. A miniszter kijelentette: meggyőződött arról, hogy szervezetten és ütemesen halad a 2003 áprilisában történt súlyos üzemzavar során megrongálódott kazetták kiemelése, s alaptalan volt az a hisztériakeltés, ami a munka megkezdésekor tapasztalható volt.

Kovács József a kiemeléssel kapcsolatban elmondta, hogy az utóbbi héten azért gyorsulhatott fel jelentősen a munka, mert az összetört üzemanyag után most az épebb kazettákat emelik ki. Persányi Miklós újságírók kérdésére elmondta: Magyarország jelenlegi energiastruktúrájában a nukleáris energia nem helyettesíthető. Hogy mi lesz később, az a tudomány és technika fejlődésétől függ – fogalmazott. Fontosnak nevezte az energiafelhasználás hatékonyságának jelentős növelését, valamint a megújuló energiaforrások: a biomassza, a nap- és a geotermikus energia fokozottabb felhasználását. A szélenergiával kapcsolatban rámutatott: a szélerőmű-park csak úgy fejleszthető, ha mellé energiatároló erőmű-rendszerek is létrejönnek.

A paksi atomerőműben 2003 áprilisában történt üzemzavar: a 2. blokk főjavítása közben a tisztítás alatt lévő 30 darab üzemanyag-kazetta a tisztítótartály nem megfelelő hűtése miatt darabokra hullott. A mintegy 4 tonnányi üzemanyag-törmelék eltávolítására az orosz TVEL konzorcium kapott megbízást. A cég a paksi atomerőmű szakembereinek irányításával, az Országos Atomenergia Hivatal ellenőrzése mellett október közepén kezdte meg a munkát. A helyreállítás időtartamát hozzávetőlegesen három hónapra becsüli az erőmű vezetése, azonban ez az időpont csak tájékoztató jellegű, nem jelent kötelezettségvállalást az erőmű részéről. A munkálatok költségét az üzleti tervben 1 milliárd forintra tervezték.


Az Energia Klub elfogadhatatlannak tartja, hogy a paksi atomerőmű üzemidejének húsz éves meghosszabbítására az illetékes környezetvédelmi hatóság kiadta az engedélyt – áll a szervezet közleményében.

A Dél-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (DD-KTVF) október 20-án jóváhagyta a paksi atomerőmű élettartamának 20 évvel való meghosszabbításához készült környezetvédelmi hatástanulmányt. Az Energia Klub közleménye szerint a határozat olyan hatósági eljáráson alapul, amely során alapvető hibákat követtek el, így a szervezet fellebbezést nyújtott be az engedély ellen.

A közleményben szerepel, hogy a hatásvizsgálatból hiányzik a súlyos balesetek vizsgálata. Egy meghosszabbított üzemidejű atomerőműben nagyobb valószínűséggel következhetnek üzemzavarok, balesetek, súlyos balesetek, és tovább növekszik egy esetleges tervezésen túli baleset bekövetkeztének valószínűsége – mutat rá a zöldszervezet. Az öregedési hatások csökkentik a biztonsági tartalékokat. A különböző berendezéseken egyszerre történő öregedés miatti állagromlások összeadódnak, így együttesen nagyobb valószínűséggel vezethetnek meghibásodásokhoz, ami akár komoly a környezeti és egészségügyi károkat okozhat.
Bakonyi Ágnes, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium sajtófőnöke elmondta, hogy a hatóság a jogszabályoknak megfelelően hozta meg határozatát. Ez ellen első fokon az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőséghez lehet fellebbezni, majd a bírósági út következik.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás