Hirdetés
Forrás: radio.hu

Hollywood szennye, avagy nemcsak love storyk és harcias jelenetek születnek a filmstúdiókban. Csak a Mátrix egyik epizódjához 97 tonna acélt használtak el. A fémet még sikerült újra hasznosítani, azonban a forgatásoknál hihetetlen mennyiségű szén-dioxid és más környezetszennyező anyag került a levegőbe.

Hollywood és az itt serénykedő filmipar veszélyes üzem és van egy piszkos titka: az, hogy piszkos, pontosabban rendkívüli mértékben szennyezi a környezetet. A különböző speciális effektek, trükkök, a filmforgatásokon alkalmazott robbantások, autós üldözések mind-mind erősen szennyezik a környezetet.

A hollywoodi film- és tévéipar Kalifornia legszennyezőbb, a környezetre leginkább káros iparága. Ez derül ki a Kalifornia Egyetem környezetvédelmi intézetének tanulmányából. A tanulmány összeállítását két évig tartó kutatómunka előzte meg. Negyvenhárom olyan személyiséggel készült mélyinterjú, aki a filmiparban dolgozik, és a kutatók átnézték, megvizsgálták a legnagyobb gazdasági témájú publikációkat is, hogy kiderítsék: fordítottak-e figyelmet a környezetvédelemre is a különböző filmstúdiók.

Kiderült, hogy néhány cég nagyon is tisztában van a filmgyártás környezetvédelmi hatásaival, és tesz is a környezet védelme érdekében. A Holnapután című film gyártói például kétszázezer dollárt költöttek fatelepítésre, hogy próbáljanak egyensúlyozni, illetve javítani valamit azon a káron, amelyet a filmforgatás alatt termelődött tízezer tonna szén-dioxid okozott a környezetnek.

A Mátrix: Forradalmak című produkció csapata a forgatási kellékek kilencvenhét és fél százalékát – beleértve a tizenegyezer tonna acélt is – újrahasznosíttatta. Ezek a példák azonban – a Kalifornia Egyetem tanulmánya szerint – nem általánosak, ezért inkább általános szabályozásra lenne szükség. A filmesek ugyanis évente 240 ezer tonna ipari szennyezőanyagot eresztenek a levegőbe Los Angeles körül, és ezzel szennyezőbbek, mint például a félvezetőgyártók vagy a szállodaipar.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás