Hirdetés

A Fenékpusztai Madárgyűrűző Állomás fő tevékenységi köre a madárgyűrűzés, emellett beteg sérült madarak gondozása, “gyógyítása” visszavadítása, természetvédelmi célú gyepkezelés (legeltetés). Természetvédelmi célú oktatás, szemléletformálás. Aki már járt itt azt visszavárjuk, aki még nem, csak hallott rólunk, az nézzen be hozzánk.

Pár szóval az idén történt eseményekről.

fenékpusztai életképElőször is nagyon köszönjük mindenkinek aki az idei évben segített, kétkezi munkával pénzel vagy egyéb más módon. Sajnos az idei évben viszonylag kevesen voltak, a táborozók. A gyér érdeklődés betudható a madár influenza által keltett riadalomnak is. De a napok kemény munkával is jó hangulatban teltek. Sok vendég látogató is megfordult, szép számban külföldiek is. Áprilisban Persányi Miklós is meglátogatta az állomást.

Rengetek óvodai illetve iskolás csoport, valamint terepgyakorlatosok is részt vettek szakmai kiránduláson, az állomáson dolgozó, illetve tartózkodó szakemberek hathatós szakmai vezetésével. Köszönetünket fejezzük ki a Balatonfelvidéki Nemzeti Park munkatársainak is, akik nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy az állomás működése zökkenőmentes legyen.

tojás és fészekmúzeum FenékpusztánEgy kis kiállító terem is kialakításra /tojásgyűjtemény, fészkek, kitömött madarak/ került a Bakterház épületében, ahol egyébként a szakmai bázis és egyéb kiszolgáló létesítmények is találhatók. /Mivel lakókocsi már nincs./

A Szakmai feladatokat jelenleg Paprika Anikó látja el, aki jelenleg a Keszthelyi Agrártudományi Egyetem Phd hallgatója. Köszönhetően Anikónak az idei évben a gyűrűzés szinte folyamatos volt. A Gyűrűzési Munkához még nagy segítséget nyújtottak: Gáti Eszter, Horváth Balázs, Kancsal Béla, Palkó Csaba, Magai Ferenc, Benke Szabolcs, Darázsi Zsolt..
Az állomás nemcsak madárgyűrűző állomásként, hanem repatriálóként is üzemel ami azt jelenti, hogy a megsérült, legyengült madarakat megpróbáljuk felgyógyítani, visszavadítani a természetbe. Az idei évben eddig 110 beteg, illetve sérült madár került be az állomásra, ezeknek a madaraknak, kb. 50 °%-t sikerült felgyógyítani.

madarászhálóA gyűrűzési adatokról még pontos számot nem tudok mondani, a feldolgozás jelenleg is tart. December közepéig kb, 23000 madarat fogtunk illetve gyűrűztünk, szép számmal külföldi gyűrűs madarak is előkerültek. Fecskéket is elég nagy számban sikerült fogni. Egy Augusztusi estén pl. több, mint 1100 fecskét fogtunk, /hangozás nélkül!/ mondanom se kell hajnalig tartó munka volt. Az idei évben megint fogtunk Berki Poszátát /Cettia Cetti/ 2 pld. is, illetve előkerült egy Rozsdás nádiposzáta is /Acrocephalus Agricola/.

Az állomás a téli hónapokban is üzemel, ha az időjárás engedi akkor van gyűrűzés is. A bakterház épületében egy-két fő elhelyezésére mindig van hely. 

 

 

 

 

 

 

Benke Szabolcs egy sérült gyöngybagollyal 2006 május

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

újra szabadon a felépült darázsölyv 2006 május 13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

fenékpusztai odukészítés

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gyűrűzést követő bemutató

Mindenkinek Boldog Karácsonyt És MADARAKBAN Gazdag Boldog Új Évet Kívánunk! Ezzel a kis versikével….

Karácsonykor az angyalok a földre szállnak,
térjenek be házadba és maradjanak Nálad!
Boldog Karácsonyt!

Az állomás dolgozói nevében is:

Paprika Anikó
Benke Szabolcs
Magai Ferenc
Nagy Gyula

MEGKÖZELÍTÉS: Autóval: Keszthely, illetve Balatonszentgyörgy irányából a 115-ös KM kőnél kell a Balaton felé fordulni.
Vonattal: A Keszthely-Balatonszentgyörgy közti vonalon, bár nem ál meg minden vonat.
Honlapok: http://www.mme.hu

Telefonszám: 30/558 1388

Cím: 8369 Fenékpuszta Madártani Kutató Állomás

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás