Hirdetés

Szlovákiában leállították a Jaslovské Bohunice-i atomerőmű első blokkját, mert az Európai Unió a csatlakozás feltételeinek egyikeként a negyven éve működő erőmű bezárására kötelezte Pozsonyt.

A Bécshez és Pozsonyhoz közeli erőmű bezárásához elsősorban Ausztria ragaszkodott. A korábban két ciklusban kormányzó Mikulás Dzurinda kabinetje – vonakodva bár, de – fejet hajtott az uniós elvárás előtt. Pavol Rusko, a Dzurinda-kabinet megbukott gazdasági minisztere két éve nagy felháborodást kiváltó kijelentést tett Bécsben, amikor úgy nyilatkozott, hogy ezt a kötelezettséget nem kell komolyan venni.

A blokk leállításánál vasárnap délben Robert Fico miniszterelnök és kormányának több tagja is jelen volt. Fico nem titkolta, hogy kormánya igen kelletlenül teljesíti a kötelezettséget. A Dzurinda-kormány vállalását egyenesen “energetikai árulásnak” nevező Fico kijelentette: “E pillanatban elkezdődött Szlovákiai energetikai függősége.” Hozzátette: ha a nemzetközi helyzet majdani alakulása ismét lehetővé teszi, akkor az erőmű 2008-végére elrendelt teljes bezárása vonatkozó döntés mégsem bizonyul majd végérvényesnek.

Szlovákiának ezen kívül még egy atomerőműve van, a magyar-szlovák határhoz közeli Léva mellett lebontott falu, Mohi területén, ahol a most Robert Ficóval koalícióban kormányzó Vladimír Meciar országlása alatt, nagy nemzetközi nyomás ellenére helyezték üzembe a két reaktort. A Fico-kormány törekvései most arra irányulnak, hogy a Szlovák Energetikai Művek 66 százalékának tulajdonjogát bíró olasz társaság, az Enel a kezdetektől két reaktorral üzemelő mohi erőmű két további blokkját is befejezze és üzembe helyezze. Fico vasárnapi nyilatkozata szerint azt várja az Eneltől, hogy január 27-ig végérvényesen valljon színt: befejezi-e vagy sem a mohi erőművet.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás