Hirdetés

Országosan és Budapesten is megdőlt a százéves melegrekord. Budapesten 15,3 fokot, Sopron-Fertőrákoson 17,8 fokot mértek. Január 13-án ezt megelőzően 1920-ban volt a legmelegebb. Akkor Budapesten 15 fokot mértek és az országos melegrekordot, 16,2 fokot akkor is Sopron-Fertőrákoson mérték.

Mától gyenge hidegfront várható, a jövő héten pedig arra lehet számítani, hogy hajnalonként fagy, napközben pedig 9-10 fok körül lesz a hőmérséklet. A jövő hét végére ismét enyhülésre lehet számítani, de ez már nem lesz olyan mérvű, mint a mostani.

A közelmúltban több rekord is megdőlt a térségben. Moszkvában napokon keresztül új csúcsok születtek, de Magyarországon is szokatlanul enyhe volt december. A hónap elején, december kilencedikén megdőlt az országos melegrekord, a legmelegebbet Agárdon mérték, ahol 18,2 Celsius fok volt szombaton, kora délután. A korábbi legmagasabb értéket ezen a napon 1982-ben Körmenden mérték, az akkori rekord 17,8 Celsius volt.

Azon a héten már többször is mértek új rekord hőmérsékletet az országban. A hét közepén a Tolna megyei Tevel községben 18,6 fok volt, és ezzel megdőlt az 1985-ös rekord. December nyolcadikán Somogy megyében, Homokszentgyörgyön mérték az országban a legmagasabb hőmérsékletet, 18,5 fokot, és ezzel megdőlt az 1985. december 8-án Marcaliban mért 16,5 fokos addigi rekord. A szokatlanul enyhe decemberben az átlagos hőmérséklet 10-12 fokkal haladta meg a szokásosat.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás