Hirdetés
Forrás: ForestPress

Úgy tűnik patthelyzet alakult ki az állami erdőket fennhatósága alá vonni kívánó természetvédelem és az ellenérdekelt erdészeti társaságok, illetve az érintett minisztériumok között.

A ForestPress úgy tudja, hogy a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium nem emelt kifogást a területátadás ellen, de a kezelő megváltoztatásának gazdasági indokait nem tartja megalapozottnak.

Az elmúlt héten tartott kormányülésre beterjesztett ügyiraton csupán két miniszter aláírása szerepelt, az erdészeti társaságokat tulajdonló ÁPV Zrt-t felügyelő Veres János pénzügyminiszteré nem. A tárca sajtóosztálya a ForestPress megkeresésére azt a választ adta, hogy az ügy nincs lezárva, folyamatban lévő ügyről nem adhatnak tájékoztatást, és türelmet kérnek.

Emlékezetes, hogy a pénzügyminiszter egy tavaly szeptemberi nyíregyházi erdészeti fórumon leszögezte, hogy az erdészeti portfolió az ÁPV ZRT egyik legjelentősebb vállalatcsoportja, és a magyar erdők jó kezekben vannak a társaságoknál. A cégek teljesítik a költségvetési befizetéseiket, és egy kivételével nyereségesen gazdálkodnak. Arra törekszik a tárca, hogy az erdőgazdálkodás perspektívát jelentsen a tulajdonosoknak, kezelőknek.

Ismert, hogy a múlt év decemberében a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium a kormány elé terjesztett egy „kívánságlistát” arról, hogy mely erdőgazdasági társaságoktól milyen védett erdőterületeket tartana célszerűnek a zöldtárca hatáskörébe tartozó nemzeti parkok kezelésébe átadatni.

Az elmúlt héten nyilvánosságra került előterjesztés szerint a Délalföldi Erdészeti Zrt, az Északerdő Zrt és a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt bizonyos területeit nézte ki magának a természetvédelem. A ForestPress úgy értesült, hogy például az Északerdő Zrt Aggtelek környéki területeiről, valamint a Kisalföldi Zrt-nek a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság területeibe ékelődött erdeiről van szó.

Úgy tudjuk, hogy az Aggtelek melletti erdők kapcsán számos műtárgyat és objektumot is érintene a területátadás. Az ezzel járó milliárdos vagyonvesztést azonban a társaság nem köteles elviselni. A ForestPress értesülései szerint az erdészoldal ellenajánlattal élt, amelyben három más erdészeti társaság területéből kínáltak föl bizonyos erdőterületeket a természetvédelem kezelésébe.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás