Hirdetés

Egy sajnálatos esemény kapcsán vagyunk kénytelenek levelet írni. Az eseményben tudomásunk szerint közvetett módon az OBI áruházlánc is érintett. Az Északkelet-Magyarországon található Nyíregyháza város belterületén mindeddig ismeretlen tettesek 2007 február elején láncfűrésszel megrongáltak egy hatalmas, 450 cm törzskerületű védett nyárfát, amely olyan mértékben megsérült, hogy pár nappal később ki kellett vágni. Tudomásunk szerint a fa egy olyan területen állt, ahol az OBI egy áruházat szándékozik létesíteni.

A levél címzettje: Reiter László – ügyvezető igazgató – OBI Magyarország

Tisztelt Elnök/Vezérigazgató Úr!

a nyíregyházi egyike volt az ország 20 legidősebb fehér nyárfájának kép: Török Hunor AttilaEgy sajnálatos esemény kapcsán vagyunk kénytelenek Önnek levelet írni. Az eseményben tudomásunk szerint közvetett módon az OBI áruházlánc is érintett.
Az eset a következő: az Északkelet-Magyarországon található Nyíregyháza város belterületén mindeddig ismeretlen tettesek 2007 február elején láncfűrésszel megrongáltak egy hatalmas, 450 cm törzskerületű védett nyárfát, amely olyan mértékben megsérült, hogy pár nappal később ki kellett vágni. Tudomásunk szerint a fa egy olyan területen állt, ahol az OBI egy áruházat szándékozik létesíteni.

Az eset előzménye, hogy 2006 nyarán Nyíregyháza városvezetésének illetékes bizottsága már kezdeményezte a fa törvényes védettségének feloldását és kivágását, egy olyan szakvéleményre alapozva, amely szerint a fa beteg és balesetveszélyes. Ezzel párhuzamosan az is kiderült, hogy a terebélyes fa helyzete nem összeegyeztethető az építési tervekkel, felmerült tehát a gyanú, hogy gazdasági érdekek állnak a háttérben. A lakosság és civil szervezetek nyomására független szakértő bevonására került sor. Az újabb szakvélemény bizonyította, hogy a fa makkegészséges, és balesetveszélyesnek sem tekinthető. Ezt követően a fa kivágása lekerült a napirendről, és ígéretek hangzottak el a városvezetés részéről az építési tervek átalakításával kapcsolatban. A 2007 februári esemény mindennek tudatában hidegzuhanyként érte a helyi közvéleményt. Egyesületünk feljelentést tett a rendőrségen ismeretlen tettes ellen természetkárosítás és rongálás bűncselekménye ügyében.

2007 február - ennyi maradt a nyíregyházi öreg nyárfábólEgyesületünk – amely egyike Magyarország legjelentősebb civil zöld szervezeteinek – jól ismeri az OBI által támogatott természet- és környezetvédelmi programokat, és biztosak vagyunk abban, hogy a történtek az OBI filozófiájával, profiljával abszolút összeegyeztethetetlenek. Nincs kétségünk afelől, hogy az OBI-nak nem fűződött érdeke a hatalmas fa kivágásához (amely egyike volt Magyarország 20 legidősebb fehér nyárfájának), hiszen egy ilyen impozáns fa jelenléte a parkolóban valószínűleg nagy vonzerőt jelenthetett volna az áruház potenciális – nagy részben kertészeti érdeklődésű – vásárlókörének. Mégis, a lakosság tudatában a nagy felháborodást kiváltó eset károsan befolyásolhatja az OBI presztízsét.

Éppen ezért fordulunk Önhöz, hogy az OBI – amennyiben módjában áll és lehetősége van rá – járuljon hozzá, hogy az eset tisztázódjon, a bizalom helyreálljon. A következő kérésünk lenne ezzel kapcsolatban:

– Az OBI nyilvánosan határolódjon el a történtektől, és ítélje el a bűncselekményt.
– A kivágott fa helyén, a fa lombkorona vetületének megfelelő területen kerüljön kialakításra egy kis parkosított emlékhely. Ezen a helyen emléktábla vagy emlékmű álljon mementóul, illetve kerüljön elültetésre egy újabb fehér nyárfa. Az emlékhely megfelelő területű kialakításával az OBI egyértelműen tudja jelezni a közvélemény számára, hogy nem állott érdekében igénybe venni a fa által elfoglalt helyet.

Levelünkhöz mellékeljük a védett nyárfáról készült fotókat.

Válaszukat várva köszönettel és nagyrabecsüléssel:

Kelt.: Nyíregyháza, 2007. február 21.

Priksz Gábor
E-misszió Egyesület, elnök

Másolatot kapnak:
– Illés Gyöngyi – PR- és marketingvezető – OBI Magyarország
– Manfred Maus – elnök – alapító – OBI Bau- und Heimwerkermärkte GmbH & Co.

További információ:
Priksz Gábor – elnök – 30/943-7090
Dr. Szigetvári Csaba – botanikus – 20/512-3311

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás