Hirdetés

A globális felmelegedés csak mítosz, a környezetvédelem pedig új vallásnak tekinthető – állítja Václav Klaus, cseh államfő, aki az amerikai törvényhozók kérésére fejtette ki véleményét ezekről a kérdésekről.

Václav Klaus válaszait, amelyeket az amerikai Kongresszus a globális felmelegedésről az Al Gore alelnökkel lefolytatandó vitában kíván felhasználni, a Mladá Fronta Dnes című liberális lap közölte. A cseh államfő óvta a politikusokat attól, hogy meghátráljanak azok előtt, akik “önmagukat környezetvédőknek nevezik”, s nyomásuk következtében lemondjanak a szabad társadalom alapelveiről. Az amerikai képviselőknek szánt válaszaiban Klaus leszögezte: nagyon nyugtalanítja őt, hogy az ökológiai témákat bizonyos politikai nyomásgyakorló csoportok a szabad társadalom alapelvei elleni támadásra használják ki.

“Az éghajlati változásokról folytatott vitában nem a természeti környezetről, hanem az emberi szabadságról alkotott nézetek konfrontációjának vagyunk a tanúi” – fejtette ki véleményét a cseh köztársasági elnök. Úgy véli: a 21. század elején a szabadságot, a demokráciát, a piacgazdaságot és a jólétet nem a kommunizmus vagy annak enyhébb formái veszélyeztetik elsősorban. “A kommunizmust a becsvágyó környezetvédelem veszélye váltotta fel” – írta Klaus az amerikai törvényhozóknak. Szerinte a környezetvédelem olyan ideológia, amely megpróbálja felváltani “az emberiség szabad és spontán fejlődését az egész világ valamiféle központi (ma globális) megtervezésével”. A cseh államfő szerint ez elfogadhatatlan, s a szabad társadalmaknak védekezniük kell ez ellen.

Václav Klaus vitái a zöldmozgalmakkal nem újkeletűek. A vezető cseh politikus korábban is élesen bírálta a környezetvédő mozgalmakat, s nemrégiben azt is kijelentette, hogy ő a mai világban “semmiféle környezetrombolást” nem lát.
Ennek ismeretében nem lehet véletlennek tekinteni, hogy Martin Bursík, a Zöldek Pártjának elnöke azt hangoztatja, hogy pártja számára Klaus elnöki mandátumának a meghosszabbítása elfogadhatatlan. A zöldek és Klaus szembenállását mi sem bizonyítja jobban, mint Bursík azon bejelentése, hogy Klaus újraválasztásának megakadályozására még a kommunistákkal is hajlandó összefogni. Klaus elnöki mandátuma a jövő év elején jár le.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás