Hirdetés

A Dél-Alföldön illegálisan lerakott német eredetű hulladék visszaszállítását sürgette Becsey Zsolt (Fidesz-MPSZ) európai parlamenti képviselő az egyik szállítóként azonosított Baden-Württemberg környezetvédelmi miniszterénél Brüsszelben.

Az MTI irodájához eljuttatott közlemény szerint Becsey kérte Tanja Gönnert: sürgősen tegyen meg mindent, hogy az ügy kezelésére a magyar hatóságokkal kötött megállapodást végrehajtsák. A tartományból érkezett 3200 tonna szemétből 1800 tonna visszaszállítását vállalta a stuttgarti tartományi kormány.

Gönner biztosította a képviselőt, hogy Baden-Württemberg határidőre, július végéig teljesíti vállalását a hulladék visszaszállítására.
– Tartjuk a szavunkat, vigyázunk tartományunk hitelére – mondta a miniszter asszony Becsey Zsoltnak. Hozzátette: haladéktalanul tájékozódik az aktuális dél-alföldi helyzetről, és június negyedik hetében visszajelzi, mennyire haladtak a dolgok.

Tanja Gönner egyúttal utalt a büntetőjogi felelősség megállapítására még folyamatban lévő vizsgálatokra. Elmondta, hogy a visszaszállítás és a felelősség mértékét illetően Baden-Württemberg kész elfogadni majd az Európai Bizottság környezetvédelemért felelős görög tagjának, Sztavrosz Dimasznak a döntését a fennmaradó 1400 tonna szemétre vonatkozóan.

Becsey Zsolt emlékeztette Tanja Gönnert, hogy a Dél-Alföldön, elsősorban Bács megyében több sváb település található, és sok sváb ember különös figyelemmel követi, hogy miként jár el a sajnálatos hulladékügyben az a Baden-Württemberg, ahonnan ősei Magyarországra települtek, és amelyhez kötődését a mai napig fenntartja.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás