Hirdetés

A tó vízminősége kiváló. A mérések szerint a Balaton kémiai jellemzői – mind az oxigénháztartása, mind pedig a tápanyagháztartása – az év eddigi időszakában kedvezően alakultak. A tó vízállása magas, mely alapján az üdülési szezon végéig várhatóan a szabályozás tartományában marad a tó vízszintje.

Az üdülési szezon előtt a parti sávban a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság munkatársai 120 m3 hulladékot gyűjtöttek össze – jelentette be Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter Keszthelyen.

Vízállás
A Balaton vízgyűjtőjén a csapadék mennyisége a téli hónapokban elmaradt a sokéves átlagtól, az év első félévében azonban átlag feletti csapadékmennyiségek pótolták a párolgási veszteségeket. A mai vízállás 107 cm, és a tó vízszintje – bár csökkenthet, de – várhatóan egész nyáron a szabályozás tartományában marad a tó vízszintje. A november-decemberi csapadékszegény időszak ellenére a Balaton vízállása már 2006. december 18-án elérte a szabályozási szint maximumát. A 2007. év első napján 95 cm volt a vízállás. Februárban és márciusban a sokéves átlag feletti csapadék hatására a vízszint tovább emelkedett. Az idei év legmagasabb vízállása 119 cm volt, 2007. április 7-én. Ezt követően megnyitották a siófoki zsilip keleti tábláját, és a vízeresztés eredményeként április 29-re a tó vízállása 113 cm-re csökkent. Ebben az időszakban összesen 25,5 millió köbméter vizet eresztettek le a Balatonból.

Vízminőség
2007 júniusában a Balaton vízminősége túlnyomó részt kiváló. A mérési értékek a múlt év hasonló időszakához képest is rendkívül alacsonyak, kiváló (oligotróf) kategóriájúak. A fürdésre való alkalmasságot a víz „tápanyag-terhelésének” (trofitási állapot) mértékével szokták jellemezni. Ezzel arányos a „klorofill-a” koncentráció is. Jelenleg a Balaton vízminősége csaknem mindenhol kiváló. A kiváló minőségű (oligotróf) vízben a klorofill koncentrációja kevesebb mint 8 mikrogramm / liter, ami gyakorlatilag az ivóvíz minőségének felel meg. A jó minőségű (mezotróf) vízben a koncentráció 8 és 25 mikrogramm / liter. Ha a klorofill-a koncentráció 25 és 75 mg/l közé esik, a víz minősége közepes (eutróf), míg 75 mg/l fölötti érték esetén a víz minősége rosszá (hipertróf) válik. Az algatömegtől függően a tó vize eutróffá vagy hipertróffá válhat, és a víz bezöldül. A hetvenes évek közepétől a Balaton vize romlott, majd a kilencvenes évek közepétől egyértelműen javul.

Strandok
A több mint száz Balaton-parti strand túlnyomó többségén kiváló, fürdésre alkalmas a vízminőség. A „Kékhullám zászlót” (legtisztább strand vagy kikötő) 2006-ban 34 strand és 3 vitorláskikötő nyerte el. Az üdülési szezon előtt a parti sávban a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság munkatársai 120 m3 szemetet, hulladékot gyűjtöttek össze. A munkákat egy kétéltű gép segítette, amely a vízen úszó szennyeződések eltávolítására is alkalmas. Az összegyűjtött szemét és hulladék elszállítása és ártalmatlanítása üzemelő szeméttelepeken történik.

Nádasok
2006-2007 telén a Balatonon nem alakult ki teherbíró jégréteg, a nádaratási munkáknak csak egy részét tudták elvégezni, így összesen 140 hektár nádat vágtak le. Az új nádvágási tervek több szakértői ajánlást is magukba foglalnak annak érdekében, hogy az a mai kor tudásának megfelelően védje a nádgyökereket (rizómákat), a nádasok élővilágát és a tó vízminőségét is. A balatoni nádasok kiemelt védelmet élveznek, hiszen pótolhatatlan élőhelyet jelentenek a nádi énekesmadarak számára. A vízzel borított nádasok aratása csak jégről, a fészkelési és vegetációs időszakon kívül történik. Kiemelt helyeken egyáltalán nem folyik nádaratás. Ilyen a fokozottan védett Bózsai-öböl, itt fészkel ugyanis az egyetlen hazai fészkelő lúdfaj (a nyári lúd). A nyíltvíz felőle 10-20 méteres sávot sem aratják – ezzel a módszerrel megóvható a nádirigó, a cserregő nádiposzáta vagy a barkóscinege

Fejlesztések
Az idei év legfontosabb, Balatonhoz kötődő fejlesztése a siófoki leeresztő zsilip keleti táblájának rekonstrukciója volt. A felújított zsiliptáblák a vízeresztéseket biztonságosabbá teszik.
A siófokihoz hasonlóan idén Balatonfüreden is egy információs táblát helyeznek el, amelyen a tóval és a Sió csatornával kapcsolatos adatokat teszi közzé.
A vízügyi igazgatóság továbbra is nagy gondot fordít a 2004-ben létrehozott közösségi zagyterek fenntartására Balatonfűzfőn, Balatonakalin, Balatongyörökön és Keszthelyen, melyekbe a strand- és kikötőkotrásokból származó mederanyagot helyezik el.

További információ:
Olt Boglárka sajtófőnök
KvVm Sajtóiroda
tel: 06 30 2033656

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás