Hirdetés

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint a világ iparának széndioxid-kibocsátása akár a harmadával is csökkenthető lenne, ha a nehézipar a negyedével javítana energiahatékonyságán. A cement-, vegyi- és fémiparnak korszerűsítenie kellene termelő kapacitásait, fűtő- és energiatermelő rendszereit és többet újrahasznosítania a már felhasznált anyagokat.

Az IEA úgy becsüli, hogy a feldolgozóiparban az egész világot nézve 18-26 százalék arányú hatékonyságjavításra van lehetőség, de ennél nagyobb arányúra is, ha az új gyártástechnológiákat is alkalmaznák. Ez olyan jelentős arányú lehetőség, hogy élni kellene vele egy komoly CO2-kibocsátáscsökkentés érdekében, azért, hogy mérsékelhessük függőségünket a fosszilis energiahordozóktól és egészében növeljük az ipari versenyképességet.

A feldolgozóipar használja el a világ energiatermelésének közel harmadát és termeli a klímagázok mintegy 36 százalékát. Külön foglalkozik az IEA Kínával, amely szerinte az elmúlt 25 évben az ipar és a CO2-kibocsátás növekedéséből mintegy 80 százalékkal vette ki részét és ma már a világ első számú széndioxid-kibocsátója.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás