Hirdetés

A nemzeti parkokban 259 álláskereső vagy szociális segélyben részesülő személy juthat majd augusztustól négy hónapon át közmunkához, a szociális és munkaügyi miniszter 105,4 millió forintos támogatási keretet hagyott jóvá ehhez.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium közleménye szerint a természetvédelmet is szolgáló munkákat kilenc területen, az Aggteleki, a Balatoni, a Bükki, a Duna-Dráva, a Duna-Ipoly, a Fertő-Hanság és Őrségi, a Hortobágyi, a Kiskunsági, valamint a Körös-Maros Nemzeti Parkban kezdhetik meg a közmunkások. A nemzeti parkok a közmunkások foglalkoztatásához 30 százalékos önrészt biztosítanak. A közmunkások növényápolási, területtisztítási, zsilip- és más vízügyi műtárgy-gondozási feladatokat kapnak, felszámolják az illegális hulladéklerakókat, szemetet gyűjtenek, a parkok ingatlanjait teszik rendezettebbé. Így nem csak jövedelemhez jutnak a nagy munkanélküliségű területeken, hanem a munkagyakorlattal a közmunka hozzájárulhat a további foglalkoztatási lehetőségeik javításához is.

A tárca közleménye szerint az idén a közmunka programok összértéke több mint 8,8 milliárd forint. Jelenleg mintegy 11 ezren dolgoznak országszerte közmunkásként, elsősorban az erdőművelésben, a parlagfű-mentesítésben, a Balaton, a Tisza-tó és a Velencei-tó, illetve a vasútvonalak környékének rendezettebbé tételén.

Eddig a leghátrányosabb tíz kistérség közmunkáira 367,8 millió forintot, a szociális segélyre jogosultak munkáira 884,7 millió forintot, az erdőművelésre1 milliárd 544 millió forintot, a vasutak környezetének tisztítására 703 millió forintot, a regionális kistérségi munkákra 2 milliárd 747 millió forintot, az ár- és belvízvédelemre 177 millió forintot, a közutak környezetének rendezésére 323,9 millió forintot, a nemzeti parkok munkáira 105,4 millió forintot hagytak jóvá a központi költségvetésből és a Munkaerőpiaci Alapból.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás