Hirdetés

Egy engedély nélküli építkezés tönkreteheti a védett Szemlő-hegyi barlangot; a II. kerületi önkormányzat ezért a legmagasabb bírság kiszabásával próbál gátat vetni a természetkárosításnak.

Balaton Balázs, a hivatal médiareferense  elmondta, hogy az önkormányzat munkatársai bejárást tartottak a Barlang utcában, ahol az egyik ingatlanon engedély nélküli földmunkálatokat tapasztaltak. A tereprendezés során az építtetők nagy mennyiségű földet hordtak el, valamint egy beton támfalat emeltek, feltehetőleg azon a helyen, ahol korábban beszakították a Szemlő-hegyi barlang egyik járatát. 

A II. kerületi önkormányzat a kiszabható legmagasabb bírsággal sújtja az engedély nélküli építkezés miatt az ingatlan tulajdonosát, ez az összeg várhatóan félmillió forint lesz. Balaton Balázs arra hívta fel a figyelmet, hogy ha az építkezést folytatják, akkor a büntetést akár naponta is kiróhatják. Utalt arra is, hogy még pénteken a természetvédelmi főfelügyelőség munkatársai is megjelentek a helyszínen és leállíttatták az építkezést. A felügyelőség természetkárosítás miatt több millió forintos bírságot is kiszabhat, az elkövetők pedig akár börtönbüntetéssel is sújthatók.
A munkálatokat a Barlang utcai telken még tavasszal kezdték, akkor természetvédők figyelmeztetését követően derült ki, hogy a beruházást engedély nélkül végzik. Hasonló, védett barlangot veszélyeztető építkezés zajlik az I. kerületi Bérc utcában is, ahol a polgármester múlt szerdán a környezetvédelmi miniszter segítségét kérte az ottani kristálybarlang felszínének védetté nyilvánításához.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás