Hirdetés

Fennáll a veszély, hogy Nápoly és régiója, Campania tartomány gazdasága és presztízse még sokáig szenved majd az év eleji szemétválságtól, még ha a helyzet most fokozatosan normalizálódik is.

“A veszteségek elérhetik az 500 millió eurót a Campaniáról alkotott kép romlása miatt a szemétválság következtében, a szállásfoglalások lemondásával s az Olaszországon belülről és külföldről érkező élelmiszer-rendelések törlésével” – közölte internetes oldalán a Coldiretti, az olasz mezőgazdasági termelők szövetsége.

“A mozzarellától a citromig, az almától a borig” a megrendelések apadása eléri a 30 százalékot a szövetség szerint, amely utal rá, hogy 135 ezer mezőgazdasági vállalkozás működik Campaniában, és sok munkahely lesz veszélyben, ha a válság tartósnak bizonyul. A Confcommercio, a kiskereskedők szövetsége, amely az idegenforgalomban tevékenykedő kis- és közepes vállalkozásokat is magában foglalja, arra kérte a kormányt, hogy hirdessen ki “katasztrófaállapotot” a tartomány egy részén. “Januárra gyakorlatilag minden szobafoglalást lemondtak a szállodákban, és állások ezrei kerültek veszélybe az idegenforgalmi vállalkozásokban” – mondja Maurizio Maddaloni, a Confcommercio alelnöke.

“Készek vagyunk garantálni a campaniai idegenforgalmi szereplők részvételét a közeljövő minden idegenforgalmi börzéjén, így már a január közepi bécsin is. (…) Ugyanakkor nagy és megalázó kudarcra számítunk, mert nem tudni, mikor oldódik meg a szemétválság – folytatja Maddaloni. – A jóhírünkre gyakorolt hatás egyébként olyan nagy, hogy csak egy tömeges promóciós kampánnyal lehet majd hozzáfogni Campania idegenforgalmi hitelének visszaszerzéséhez.”

Romano Prodi olasz kormányfő szombaton egységre szólította fel az országot a válság megoldása érdekében. “A szemétválság egész Olaszország szégyene, s együtt kell megoldanunk” – mondta a miniszterelnök a máltai Vallettában, ahol az euróövezetbe való belépés ünnepségein vett részt. S hozzátette: nem akarja, hogy ennek kapcsán továbbra is ironikus véleményeket kelljen hallgatniuk a nemzetközi színtéren.

Hulladékkal,kövekkel és palackokkal dobálták meg a nápolyi szemét szardíniai lerakása ellen tüntető fiatalok szombaton a rendőröket a régió székhelyén, Cagliariban, és szemetet próbáltak bedobálni Renato Soru régióelnök villájának kertjébe. A rendőrség könnygázt és gumibotot vetett be a mintegy kétezer tüntetővel szemben. Nyolc személy, köztük a RAI közszolgálati televízió operatőre megsérült. Romano Prodi olasz kormányfő szombaton élesen bírálta a legújabb szardíniai kilengéseket. “Egy civilizált országnak példát kellene mutatnia szolidaritásból” – jelentette ki. Dicsérte Soru régióelnököt, amiért engedélyezte a nápolyi hulladék lerakását szardíniai szeméttárolókban és hulladékégetőkben. “Ezt a példát valamennyi olaszországi régiónak követnie kellene” – hangsúlyozta Prodi.

Az észak-olaszországi régiók, úgymint Lombardia, Friuli Venezia Giulia, Veneto, Marche, Liguria és Trentino Alto Adige (Dél-Tirol) vonakodnak befogadni Nápoly szemetét. Arra hivatkoznak, hogy hulladéklerakóikat és égetőműveiket teljesen kihasználják, nincs módjuk a dél-olaszországi szemét elhelyezésére. Az ellenzéki Északi Liga utcai blokádokat helyezett kilátásba arra az esetre, ha Észak-Olaszországot köteleznék a nápolyi szemét elhelyezésére.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás