Hirdetés

A szelektíven gyűjtött magyarországi műanyag-hulladékok zömét már nem Kínában hasznosítják újra, hanem Európában, s a közeljövőben ez a tevékenység egyre inkább belföldre tevődik át.

2006-ot megelőzően a színes kukákból összegyűjtött, különválogatott PET-palackok, és egyéb műanyag-hulladékok 90 százaléka előkezelést követően, darálékként kínai üzemekbe került, ahol többnyire textiltermékek készültek belőlük. Mostanra változott a helyzet, és a másodlagos nyersanyagnak számító műanyag 70-80 százaléka Romániába, Szlovákiába, Németországba, Csehországba kerül textilgyárakba. A fennmaradó hányad még mindig Kínába kerül, s ez valószínűleg hosszú távon sem változik, ugyanis a leggyengébb minőségű műanyag-darálékra kereslet máshonnan nemigen várható – mondta Balatoni Henrik, a Hulladékhasznosítók Országos Egyesületének soros elnöke, a hulladékgazdálkodási piac meghatározó szereplőjének számító Fe-Group Invest Zrt. elnök-vezérigazgatója. 

A magyarországi műanyag-hulladékokból 2006-ban 38 ezer tonna, 2007-ben pedig 43 ezer tonna újrahasznosítása oldódott meg. 2-3 éven belül további eltolódás várható a piacon, előreláthatólag a műanyag-hulladék 60 százalékát képes lesz felvenni az akkorra kialakuló magyarországi piac. Az elnök-vezérigazgató utalt arra, hogy az országban több textil- és fóliagyár tervezése zajlik. Szerinte hosszú távon az európai és kínai műanyaghulladék-export kiegyenlítődik. Az új üzemek megjelenése azzal is összefügg, hogy a technológiai egyre jobb minőségű másodlagos nyersanyagok állíthatók elő. A Fe-Group évente 200-500 millió forintot ruház be feldolgozó-kapacitásának fejlesztésére, bővítésére.

A Fe-Group Jászberényi úti és Sírkert úti két telepén fogadja azokat a hulladékokat, amelyeket a Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt. Budapest 700 szelektív hulladékgyűjtő szigetéről összegyűjt. A telepeken utóválogatás után a különböző műanyagokat megőrlik, majd megmossák a darálékot. A budapesti hulladékon kívül a cég fogad még szelektíven gyűjtött hulladékot az agglomeráció több településéről, illetve egyes hulladékfajtákat több nagyvárosból, például Szegedről, Szolnokról, Pécsről, Tatabányáról.

A műanyag-hulladékok feldolgozása kompenzáció nélkül ráfizetéses tevékenység lenne. A szükséges költség-hozzájárulást azok a hulladékkezelést koordináló szervezetek fizetik meg, akik a műanyaghulladékok keletkezéséért felelős cégek hulladék-újrahasznosítási kötelezettségeit vállalják át díj fejében. A műanyag feldolgozásához adott költség-hozzájárulás mértéke kilogrammonként 32 forint. A legjövedelmezőbb hulladékfajtáknak számító színesfémekhez elegendő csupán 4-4,5 forint kilogrammonként a nyereséges feldolgozáshoz.

A 32 millió forint jegyzett tőkéjű Fe-Group Invest Zrt. árbevétele 2007-ben elérte a 2,5 milliárd forintot, szemben a megelőző évi 1,96 milliárd forinttal. A forgalom 80 százaléka hulladék-, azon belül is többnyire műanyag-hulladék feldolgozásából, 20 százalék pedig tanácsadói tevékenységből származik. Műanyaghulladékból a cég 2006-ban mintegy 5 ezer tonnát, 2007-ben pedig 7 ezer tonnát dolgozott fel. Az idén a tervek szerint 7-8 ezer műanyaghulladékot fogad és darál fel a cég két telepén. A magyar tulajdonban lévő társaság 2010-ig kizárólagos jogosultsággal rendelkezik a budapesti, szelektíven gyűjtött hulladék feldolgozására, erre nemzetközi, nyílt közbeszerzési eljáráson nyert lehetőséget.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás