Hirdetés

A közép-dunántúli régió a kormány döntése alapján 701 millió forint támogatás kap környezeti rehabilitációs projektek megvalósítására – mondta Pál Béla, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke Veszprémben.

Balatonakarattyán, a vasút feletti magaspart megerősítésére 195 millió forintot juttatott a kormány, hasonlóképpen a dunaújvárosi magaspartfal védelmi rendszerének a megerősítését is támogatja 284 millióval – tette hozzá Pál Béla. Nyergesújfaluban a 10-es főút melletti sziklafal omlását kell meggátolni, illetve stabilizálni a falat, amelyre 222 millió forintot biztosított a kormányzat.

Az elnök kitért arra is, hogy a régióban a 2007-ben és 2008-ban összesen 68 milliárd forint fejlesztési támogatási összeg áll rendelkezésre, amelyből 47 milliárdot pályázatok útján önkormányzatok, gazdálkodó és civil szervezetek nyerhetnek el. 21 milliárd viszont kiemelt projektekre jut, s ebből 13 milliárd már “lekötött pénz”. Ebből az összegből támogatják Veszprémben a Séd-völgy, Balatonfüreden a történelmi városmag rehabilitációját, Fejér megyében a székesfehérvári Királyi séták elnevezésű projekt megvalósítását, Komárom-Esztergom megyében pedig a komáromi monostori erőd turisztikai célú hasznosítását, és az esztergomi prímási pince felújítását.

Pál Béla tájékoztatása szerint a közép-dunántúli régió a Balaton fejlesztésére 2007-re és 2008-ra összesen 7 milliárd forintot különített el, részben pályázatokra, részben pedig kiemelt projektek támogatására.
Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: a Balaton fejlesztésére 2007-2013. között összesen 143 milliárd forintnyi uniós és kormányzati pénz jut, noha szerinte 400 milliárdra lenne szükség. Az elnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy fejleszteni kívánnak a Balatonnál, nem csupán pénzt elosztani. A fejlesztésekkel ugyanis újabb befektetési pénzeket lehet generálni – mutatott rá Suchman Tamás.

Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke azt hangsúlyozta, hogy tavaly 100 millió forint volt a megyei pályázati önerőkiegészítési alapban, az idén azonban ezt az összeget 150 millióra emelik fel, hogy a kisebb települések is tudjanak pályázatokat benyújtani. Rámutatott arra is, hogy a megye ötmilliárd forint értékű kötvényt bocsátott ki nemrég, az ebből befolyó pénz jelentős részét megtérülő fejlesztésekre szeretnék fordítani.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás