Hirdetés
Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság sajtóközleménye

A Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság ma reggel 6 órakor megkezdte a vízeresztést a siófoki zsilipnél. A Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szerint a szintentartó vízeresztés indokolt a Balatonnál.

A mai vízállás 115 cm, ez 5 centiméterrel meghaladja azt a maximális vízszintet, amelyet a Balaton üzemelési engedélye határoz meg a siófoki vízmérce „0” pontjára vonatkoztatva. Eszerint már 111 centiméternél meg kellett volna kezdeni a vízeresztést, az alábbi hidrológiai és meteorológiai körülmények azonban szakmai óvatosságra intették a vízügyi szakembereket:

– A lehető legtöbb víz tározását kívánja meg az a tény, hogy 2007-ben a tó vízmérlege több, mint 2 cm hiányt mutatott a 80 éves átlaghoz képest; ennek oka a kevés csapadék volt. Ennek lehetőség szerinti pótlása 2008-ban a lehető legtöbb víz tározását kívánja meg.

– Az OMSZ előrejelzése szerint a következő 5 hónapból csak egyetlen egy hónap lesz átlagos csapadékú, a többire az előrejelzés szerint az átlag alatti csapadék lesz jellemző.

Mivel azonban a tó vízszintje elérte a 115 centimétert, elértük azt a határt is, amelyen belül a tóban még biztonságosan tározható a víztömeg, anélkül, hogy – például erős északi szél esetén – a déli partot elöntés fenyegetné. A vízeresztés addig tart, amíg a tó vízszintje újra eléri a maximális értéket.

dr. Csonki István
igazgató

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás