Hirdetés

Június elsejétől kell alkalmazni a vegyi anyagok regisztrálását, értékelését, engedélyezését és korlátozását szabályozó rendelet legtöbb rendelkezéseit (REACH).

Az ÁNTSZ Országos Kémiai Biztonsági Intézetének közleménye szerint az EU-s rendelet minden vegyi anyagot gyártó és importáló vagy felhasználó, illetve egyes árucikkeket forgalmazó cégre olyan kötelezettségeket ró, amelyek korábban nem léteztek, és amelyek elmulasztása az adott vegyi anyaggal kapcsolatos tevékenység felfüggesztésével is járhat.

A rendelet mintegy 40 korábbi irányelvet helyez hatályon kívül, azok helyébe lép, érint olyan területeket is, amelyekre az eddigi szabályozás nem terjedt ki. A rendeleti szabályozás közvetlenül érvényesül és így biztosítja a közösségen belüli azonosságot. A rendelet célul tűzi ki, hogy az új és meglévő anyagok 11 év alatt fokozatosan azonos eljárás alá essenek. Fontos alapelve, hogy nemcsak az adatok dokumentálásáért, hanem a vegyi anyagok használatából, továbbadásából adódó kockázatok becsléséért is az ipar lesz a felelős, sőt a felelősség kiterjed az egész gyártási láncra. Az EU minden tagállamában egyformán alkalmazandó REACH rendelet célja, hogy tovább növelje az emberi egészség és környezet védelmét az EU-ban gyártott és az EU-ba behozott anyagokra vonatkozó ismeretek bővítésével és nyilvánossá tételével, egyes igen veszélyes anyagok forgalomból való kivonásával és az egészségre, illetve környezetre nem káros alternatívák kutatásának és alkalmazásának ösztönzésével.

A REACH az anyagok vizsgálatával kapcsolatos terheket, amelyeket eddig a hatóságok viseltek, az ipar szereplőire hárítja, így a gyártók, importőrök feladata lesz ezen előírások teljesítése és a regisztrációval, illetve egyéb kötelezettségekkel kapcsolatos anyagi terhek viselése. Az érintettek alapvető érdeke a REACH első határidejének betartása, hiszen ennek elmulasztása komoly anyagi hátránnyal járhat számukra. A rendelet ugyanis lehetőséget kínál az úgynevezett előzetes regisztrációra – amely egy egyszerű és költségmentes eljárás, – a 2008. június 1. és december 1. közötti hat hónapos időszakban. Így a gyártók, importőrök nem azonnal kötelesek eleget tenni a rendelet szerinti egyik legfontosabb kötelezettségnek, a regisztrációnak.

Az előzetes regisztráció lehetőségével élő cégek a rendeletben megadott későbbi határidőig regisztráció nélkül folytathatják tovább az eddigi tevékenységüket. Ha azonban egy társaság nem él az előzetes regisztráció lehetőségével, akkor fel kell függesztenie a gyártást, importot – hacsak nem tesz rögtön eleget a vizsgálati, adminisztratív és anyagi terhekkel járó regisztrációnak. Az Európai Parlament és az Európai Tanács 2006. december 18-án fogadta el a vegyi anyagok regisztrálását, értékelését, engedélyezését és korlátozását szabályozó rendeletet.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás