Hirdetés

Tavaly év vége óta nem gyűjtik be a szemetet Nápolyban, a felháborodott lakók tegnap barikádokat emeltek és megpróbálták elégetni az utcákon felhalmozódott hulladékot. A frissen megválasztott Silvio Berlusconi azonnali megoldást ígért.

Nápoly lakóinál tegnap betelt a pohár a hónapok óta elszállítatlan szemét miatt: a bűzös kupacokból barikádokat építettek a város utcáin, hogy így tiltakozzanak a probléma ellen. Mások viszont fölgyújtották a szemétkupacokat. A kiérkező tűzoltók csak rendőri védelem alatt tudták eloltani a lángokat. A helyiek ugyanis kővel dobálták meg a tűzoltókat, hogy ne oltsák el a tüzet, mielőtt elégne a szemét.

Becslések szerint a dél-olasz város utcáin 5000 tonna szemét halmozódott föl tavaly év vége óta, amikor a köztisztasági vállalat beszüntette a hulladék begyűjtését. A helyi szemétlerakók ugyanis megteltek. Elsősorban azért, mert a helyi maffia, a Comorra tartja ellenőrzése alatt a hulladéktelepeket, ahova jó pénzért, Észak-Olaszországból érkező ipari szemetet raktak le. A Nápoly környéki Campania tartomány útjain egyébként további legalább 45 ezer tonna szemét éktelenkedik.

A frissen megválasztott kormányfő, Silvio Berlusconi azonnali megoldást ígért. A miniszterelnök első kabinetülését ma Nápolyban tartja meg. A szemétválság miatt már az Európai Bizottság is eljárást indított Olaszország ellen. Ha a római kabinet nem talál gyors megoldást a helyzetre, akkor az ügy az Európai Bíróság elé kerülhet.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás