Hirdetés

A balatonfűzfői Nitrokémia Zrt. biofinomítót, korszerű biotechnológiai ipart honosítana meg a város belterületi ipari zónájában. A létesítendő biofinomítóban hazai mezőgazdasági termékekből biotechnológiai eljárással előállított tejsavból környezetbarát műanyag alapanyagot állítanak elő, a gyártási melléktermékek teljes körű hasznosításával.

A balatonfűzfői Nitrokémia Zrt. biofinomítót, korszerű biotechnológiai ipart honosítana meg a város belterületi ipari zónájában, mintegy százezer négyzetméter nagyságú területen – hangzott el a veszprémi Pannon Egyetemen tartott projektbemutatón. Bakonyi Árpád, a cég vezérigazgatója kiemelte, a projekt célja, hogy a létesítendő biofinomítóban hazai mezőgazdasági termékekből (elsősorban nem élelmiszer minőségű búzából) biotechnológiai eljárással előállított tejsavból, környezetbarát műanyag alapanyagot (politejsav), illetve oldószerként használható laktát-észtereket állítsanak elő, a gyártási melléktermékek teljes körű hasznosításával.

A megvalósíthatósági tanulmány szerint a tervezett biofinomító évente százezer tonna búzát dolgozna fel, mellé egy hőerőmű valamint egy biogázüzem is épülne. Ezek rendszere zártkörű, tehát kezeletlen hulladék nem kerül a környezetbe – mondta Vígh András, a megvalósíthatósági tanulmány készítője. A tanulmány szerint a létesítés költsége 39,76 milliárd forint, a tervezett éves árbevétel 23,5 milliárd forint, a megtérülése 8,3 év. Az előállított alapanyag, politejsav mennyisége húszezer tonna lenne évente. A biofinomító a tervek szerint 250 főnek közvetlen, 1000 főnek pedig közvetett módon (főként beszállítók) biztosítana munkát.

A vezérigazgató arról is tájékoztatást adott, hogy befejeződött a balatonfűzfői vegyipari központ 1. telephelyének rekultivációja, ennek köszönhetően több 10 hektár infrastruktúrával ellátott terület áll rendelkezésre a biofinomító létesítéséhez.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás