Hirdetés

Az új létesítmény és a hozzá tartozó tanösvény az uniós támogatású Nagykőrösi pusztai tölgyesek LIFE program keretében készült el.

Az új oktatóközpont.

Az új oktatóközpont

Június 5-én, a Környezetvédelmi Világnapon Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter átadta a Nagykőrös melletti Pálfája erdőben kialakított oktatóközpontot és a hozzá tartozó tanösvényt. Ez is része annak az átfogó természetvédelmi programnak, amely az Európai Unió LIFE – Természet alapjának támogatásával 2006. és 2011. között valósul meg a területen. A támogatást főpályázóként a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) nyerte el partnereivel, Nagykőrös Város Önkormányzatával és a WWF Magyarországgal közösen.

Egy miniszter, két igazgató, és egy polgármester

Egy miniszter, két igazgató, és egy polgármester

„A közös értékmegőrző cél megvolt, már csak az összefogás kellett. Így született meg és nyerte el az Európai Unió támogatását is ez az egyedülálló természetvédelmi program. A terület tulajdonosa, a közeli település önkormányzata és egy természetvédő civil szervezet összefogott – ez követendő példa minden természetbarátnak” – mondta az átadáskor Szabó Imre.

„Nem szabad megengednünk, hogy az Európában egyedülálló homoki erdőssztyepp eltűnjön. Ezért különösen fontosnak tartjuk, hogy a gyerekeket minél korábban megszólítsuk, játékos módon, saját élményeiken keresztül alakuljon ki bennük a természet tisztelete és szeretete” – tette hozzá Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója.

Gyermekrajz az erdőről

Szabó Kata kecskeméti iskolás második helyezett rajza

Csáki Roland, a WWF Magyarország megbízott igazgatója a témában meghirdetett rajzpályázat nyerteseinek adta át jutalmaikat. A beérkezett képekből kiállítás látható az új oktatóközpontban.

Ének a 400 éves tölgy tövébenAz átadási ceremónia után az egybegyűltek énekmondóval állítottak emléket annak a 25 jelfának, amelyből mára mindössze 7 maradt fenn. A nagykőrösi tölgyesekben ugyanis élnek még olyan famatuzsálemek is, amelyek régi korok nagy eseményeit látták, és ezek emlékét nevükben is őrzik. Ilyen például a Basafa, a Mátyás király fája, a Kisgatyás, a Kincses Makkfa és a Rákóczi-fa.

A Nagykőrös város tulajdonában álló volt napközi-épület felújításával kialakított Pálfája Oktatóközpont és az újonnan létesült tanösvény a lakosság környezettudatosságát erősíti majd. A 10 állomásból álló, 1800 méter hosszú tanösvény a területen folyó természetvédelmi munkát mutatja be, megismertet a homoki tölgyesek élővilágával, a létüket veszélyeztető tényezőkkel, megőrzésük lehetőségeivel, és elkalauzol egy igazi faóriáshoz is. A látogatók a tanösvény végén pedig társasjátékban adhatnak számot frissen megszerzett tudásukról.

A Nagykőrösi pusztai tölgyesek LIFE-program teljes költségvetése 1.863.236 Euró, melynek 75%-a Európai Uniós támogatás, 25%-a pedig a partnerek önrészéből és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium társfinanszírozásából áll össze.

Túravezetés Pálfáján
Túravezetés Pálfáján

A természetvédelmi program célja az itt előforduló – a Natura 2000 terület kijelölésének alapjául szolgáló –, homoki erdőssztyepp tölgyesek és pannon homoki gyepek hosszú távú megőrzése, illetve ahol szükséges, a károsodott élőhelyek helyreállítása. Az ennek érdekében végzett gyakorlati tevékenységről Papp Beáta, a nemzeti  park környezeti nevelője mesélt, amikor körbevezette az érdeklődőket az új tanösvényen. Elmondása szerint őshonos fafajok (kocsányos tölgy, molyhos tölgy, fehér- és szürke nyár) telepítésével összefüggő erdőterületet hoznak létre, ezáltal csökkentik az élőhely feldarabolódottságát. Egy 175 hektárnyi területen 90 évre megszüntetik az erdőgazdálkodási tevékenységet, a tulajdonosok kártalanítása mellett. Így a természetvédelmi szempontú kezelésekre és a természetes folyamatok érvényesülésére egyaránt lehetőség nyílik. Az idegenhonos, invazív fajokat (például akác, bálványfa, selyemkóró) 405 hektárnyi területen eltávolíták. Vadkizáró kerítések segítségével megvizsgálják, vajon valóban a lesüllyedt talajvízszint okozza-e a tölgyes természetes felújulásának nehézségeit, vagy a túltartott vadállomány okozta vadkár csökkentésével megerősíthető a természetes tölgyújulat. A természetvédelmi kezelés hatásait és az élőhelyek változásait folyamatosan figyelemmel kísérik, s a tudományos eredményeket közzé teszik. A lakosság tájékoztatása érdekében honlapot indítottak a www.pusztaitolgyesek.hu címen, Nagykőrösön Zöld-Pont Irodát működtetnek, szakmai konferenciákat szerveznek, tájékoztató kiadványokat és információs táblákat készítenek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás