Hirdetés
Forrás: sg.hu

Emlékeznek még Brown doki szeméttel üzemelő DeLorean-jére? Két éven belül akár mi is szemétből készült etanolt tankolhatunk az erre alkalmas, alkoholüzemű gépjárművekbe, állítja két bioüzemanyag gyártó cég.

A brit INEOS bio és az amerikai Coskata szerint karnyújtásnyira vannak a hulladékból nyert etanolt kereskedelmi méretű előállításától. A INEOS bio bejelentése szerint két éven belül indítják be a termelést, a Coskata pedig jövő év közepére tervezi egy kereskedelmi bemutató létesítmény beindítását.

A két cég hasonló eljárással alakítja a városi hulladékot üzemanyaggá. Az elő lépés a gázosítás, amiben a hulladékot oxigénszegény közegben hevítik, hogy szénmonoxidot és hidrogént nyerjenek belőle. “Ez nagyban különbözik a hamvasztás folyamatától, ahol bőséges levegővel teljesen elégetjük az anyagot, amiből széndioxid és víz keletkezik” – magyarázta az INEOS bio részéről Graham Rice. “Megpróbálunk egy középutat találni és szénmonoxidot előállítani, aminek szintén rengeteg kémiai ereje van.” A szénmonoxid-hidrogén keveréket ezután baktériumoknak adják, ezek alakítják át etanollá, amit finomítanak, és üzemanyaggal vegyítenek. “Ezzel az eljárással bármilyen szénhulladék feldolgozható” – mondta Rice. “Lehet szemét, lehet gumi, lehet biomassza” – tette hozzá egyetértően Wes Bolsen a Coskata részéről.

Ami a legfontosabb, ezeket az anyagokat nem használják élelmiszer előállításhoz, ezzel tehát a bioüzemanyagokkal szemben felmerülő egyik fő aggály, az élelmiszer növények bevonása a gyártásba, illetve a termőterületek elvonása előlük máris ki van küszöbölve. Emellett az eljárás fele annyi vizet igényel, mint például a kukorica alapú etanol előállítása, sőt negyedannyit, mint amit az energianövények cellulózának etanollá alakítása emésztene fel, magyarázta Bolsen. “Elemzésünk szerint az üvegházgáz kibocsátás 90 százalékkal alacsonyabb lenne a gázolajéval szemben” – folytatta az előnyök sorát Rice.

Az arkansasi Fayetteville-ben épülő INEOS bio kereskedelmi létesítmény zöld háztartási hulladékokat fog feldolgozni, köztük komposztálható háztartási szemetet, ételmaradékokat, papír és karton hulladékokat. A cég becslése szerint a biolebontású háztartási hulladékokból csak az Egyesült Államokban évente 5 milliárd gallon etanol állítható elő, ami több mint a fele a jelenlegi amerikai etanol keresletnek, ami 9 milliárd gallon körül mozog.

A General Motors támogatását élvező Coskata bemutató üzeme a tervek szerint öt különböző anyagot fog feldolgozni: faforgácsot, cukornád hulladékot, városi hulladékot, természetes gázt és egy potenciális energianövényt. “Várakozásaink szerint egy gallon előállítása egy dollárba fog kerülni, ami felveszi a versenyt a brazil cukornádból származó etanoléval és mindezt itt, az Egyesült Államokban meg tudnánk oldani” – taglalta Bolsen. “Ahol emberek élnek ott hulladék is keletkezik. Szeretnénk elérni, hogy minden társadalom megújuló üzemanyaggá alakíthassa hulladékait” – összegzett Rice.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás