Hirdetés
greenfo/ MTI

Robert Fico szlovák kormányfő tegnap munkalátogatást tett a mohi atomerőműben, ahol kijelentette: Szlovákia számára létfontosságú, hogy 2012-re, legkésőbb 2013-ra üzembe helyezzék a mohi atomerőmű harmadik és negyedik blokkját.

Fico elsődlegesen a harmadik és a negyedik blokk évekkel korábban leállított építésének újrakezdését célzó előkészületek felől tájékozódott. Mint mondta, jóllehet a határidő betartása döntően a többségi tulajdonrészt bíró olasz energetikai társaságon, az Enelen múlik, de kormánya minden segítséget megad, hogy a határidőt tartani tudják.

Noha még egy hónap sem telt azóta, hogy az Európai Bizottság engedélyezte a két blokk befejezését, Fico azt mondta: “A Szlovák Köztársaság kormányában nyugtalanságot gerjeszt, hogy az építés előkészületeivel még csak itt tartanak”. A Fico kíséretében Mohiba látogató gazdasági miniszter, Lubomír Jahnátek kijelentette: a késedelmeket megtapasztalva “a kormány arra kényszerül, hogy Szlovákia energetikai önellátásának biztosítása érdekében új megoldási modellek előkészítésébe kezdjen”, s ha ezek valamelyike megvalósulna, akkor a mohi erőmű harmadik és negyedik blokkjának befejezését célzó törekvés “elveszítené a prioritását”.

A Szlovák Energetiai Művek vezetőivel tárgyaló kormányfő az igazgatótól, Paolo Ruzzinitől ígéretet kapott: mindent megtesznek a 2012-re tervezett üzembehelyezés határidejének betartása érdekében. Az Enel a részvénycsomag 66 százalékát bírja, a többi a szlovák állami tulajdon.

Elemzők első észrevételei szerint a kormányfő türelmetlensége igencsak feltűnő, valamit sejtet: Fico kormánya talán máris egyéb megoldásban gondolkozik, s ez aligha lehet más, mint az, hogy Jaslovské Bohunicén, a bezárandó blokkok helyén épülne új atomerőmű. Itt az első blokkot már leállították, a másodikat pedig 2008 végéig kell kiiktatni a termelésből.

Az EB Mohival kapcsolatos jóváhagyására reagálva Fico július derekán nem tagadta: nyitva akar hagyni egy kiskaput, amelyen keresztül kitérhet az előző szlovák kormány által (az EU-csatlakozási szerződésben) vállalt kötelezettség alól, miszerint Szlovákia 2006-ban és 2008-ban bezárja a Bécshez közeli Jaslovské Bohunice-i erőművét, amely az osztrák megítélés szerint elavult és igen veszélyes. A régi erőmű két blokkjának bezárásától már a Dzurinda-kormány is ódzkodott, s Fico kormánya is egyre több jelét adja, hogy ezt csak vérző szívvel teszi meg. Lubomír Jahnátek gazdasági miniszter épp az elavult erőműben jelentette ki június derekán, hogy ennél eszményibb helyet elképzelni sem lehet egy új atomerőmű felépítéséhez.

Kevesen tudják – mert eltitkolták – hogy a Jaslovské Bohunice-i erőműben 1976 januárjában súlyos baleset történt. Emberek haltak meg, s ezzel az atomerőmű-balesetek sorának időrendjében Szlovákia világelső volt, ezért szakmai körökben “a csernobili katasztrófa főpróbájaként” aposztrofálják. 1977 februárjában a fűtőanyag cseréje közben előállt baleset megismétlődött és ismét rádioaktív szennyeződés került a légtérbe. Bécs nem alaptalanul aggódik, mert később is előfordultak kisebb, az életteret szintén szennyező balesetek.

A magyar határhoz közeli Léva mellett álló Mohi atomerőmű harmadik és negyedik blokkjának építését – 70 százalékos építési és 30 százalékos technológiai elkészültségnél – 1992 őszén, pénzhiány miatt leállították. Befejezéshez 1,8 milliárd euróra lesz szükség, a generálkivitelező ez alatt 3500, az alvállalkozók 2000 embert foglalkoztatnának, a majdani üzemeltetés során pedig 250 fős személyzetre lenne szükség.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás