Hirdetés
Forrás: reuters.com

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség egy régi, Bécs közelében lévő laboratóriumából kiszivárgott plutónium nem érte el a környezetet – jelentette egy független vizsgálatra hivatkozva az ENSZ.

Az incidens még augusztus 3-án éjszaka történt a siebeisdorfi laborban, és bár szennyezést nem okozott, mégis felkavarta Ausztriát, amely otthont ad a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek, és ugyanakkor elutasítja a nukleáris energiát, mint alapvető veszélyforrást. Az Ügynökség bejelentésében azt állította, hogy az Ausztrián kívülről származó talaj-, növény- és vízminták arról árulkodnak, hogy nincs nyoma a balesetből származó radioaktív anyagnak a környezetben.

Néhány nappal az eset után az osztrák környezetvédelmi minisztérium bejelentette, hogy a szivárgás során nem jutott ki a sugárzás, és senki sem sérült meg, ugyanis a laboratórium szűrői nem engedték ki a plutóniumot a szabadba. Egy savas folyadékban tárolt minimális mennyiségű plutónium fröccsent ki öt üvegcséből, amikor egyikük a megnövekedett nyomástól szétrobbant. A szennyezés elterjedését azonban megakadályozta az acél széf, amelyben a fiolákat tárolták. A környéken nem tartózkodott senki.

Az Ügynökség hangsúlyozta, hogy a laboratórium biztonsági berendezései tökéletesen működtek és megfékezték a szennyeződést. A szervezet igazgatója tavaly figyelmeztetett, hogy a fő elemző laboratórium, amelyet 1970-ben adtak át, már nem felel meg a megváltozott biztonsági és egyéb követelményeknek. Az igazgató 27 millió eurós kiegészítő támogatást kért a tagországoktól a legsürgősebb fejlesztések elvégzésére.

A Bécstől mintegy 35 km-re dél-keletre fekvő laboratóriumban a világ számos területéről vett nukleáris anyagmintákat analizálnak, leginkább plutóniumot és uránt. Az Ügynökség emellett a nukleáris energia békés felhasználásának lehetőségeit is kutatja.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás