Hirdetés

Nemhogy kedvezményes, hanem nulla kamatozású hitel bevezetését fontolgatja – a jövő év elejétől – a francia kormányzat a zöld beruházást elhatározó honpolgárok részére. Elsősorban a lakások hőszigetelésével, az energiatakarékossággal kapcsolatos magánberuházásokat támogatnák ezzel.

A bankok részére az állam folyósítaná az elmaradt hitelkamatot. A gazdasági helyzet romlása ugyanis visszafogta a háztartások költekezési kedvét, azok nem szívesen fordítanak pénzt lakásuk hőszigetelésére sem.

Az ilyen munkákhoz felvett kamatmentes kölcsönt hét-nyolc év alatt kellene visszafizetni, egyelőre még nem véglegesített elképzelés szerint vagy a kölcsönt nyújtó banknak, vagy egy köztes szervezetnek, például egy hitelalapnak. Úgy számolnak, hogy az elmaradt kamatteher révén lényegében megtérülne a szigeteléssel kapcsolatos munka költsége.

Becslések szerint az államnak körülbelül egy milliárd eurónyi kiadást jelentene a hitelek kamatmentesítése. A francia elképzeléshez az ötletet a sajtó szerint a németek egyik kezdeményezése adhatta: eszerint – s ez már több éve folyik – a német újjáépítéséért felelős KfW hitelintézet kedvezményes hitel nyújt 10 évre az energiatakarékos beruházáshoz, de a hitel törlesztésénél annak megfelelő kedvezményt kap a hitel felvevője, hogy mennyi energiát sikerült beruházásával megtakarítani.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás