Hirdetés
greenfo/mti

Már a 3,5 tonnás tehergépkocsik is elektronikus útadót fognak fizetni jövő év január elsejétől Csehországban. A kormány döntéséről ma adott tájékoztatást Ales Rebícek, közlekedési miniszter.

A jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint az elektronikus útadó csak a 12 tonnán felüli teherkocsikra vonatkozott. Az útadó kiszélesítését a kisebb teherkocsikra még a parlamentnek is jóvá kell hagynia, de ez a megfigyelők szerint már csak formalitásnak tekinthető.

A döntésnek nincs egyértelmű támogatása Csehországban. Míg a közúti teherszállítók szövetsége határozottan támogatja, addig a gazdasági kamarának fenntartásai vannak az intézkedéssel szemben. “A változás nagyon kedvezőtlenül fogja érinteni azokat a kis és közepes vállalkozókat, akik nagymértékben függenek a közúti közlekedéstől” – állítja a kamara állásfoglalásában. A kisebb fuvarozókra ugyanolyan tarifák lesznek érvényesek mint a nagy kamionokra, de az alacsonyabb súly miatt a kisebb kocsik kevesebbet fognak fizetni.

A csehországi elektronikus útadó rendszerben jelenleg több mint 300 ezer tehergépkocsit regisztrálnak. Tavaly (2007-ben), az elektronikus útadó első évében a rendszer 5,6 milliárd koronát hozott a kasszába (1 korona= 9,97 forint). Az idén a szakértők azzal számolnak, hogy ez az összeg 6,6 milliárd koronára emelkedik. Becslések szerint az elektronikus útadó kiszélesítésével januárban mintegy 150 ezer kisebb teherkocsi kapcsolódik be a rendszerbe.
A személygépkocsik éves sztrádadíja jelenleg 1000 korona. Az illetékes tárca azt tervezi, hogy januártól a sztrádabélyegeket chipek váltanák fel. Végleges döntés ebben az ügyben még nem született.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás