Hirdetés

Csütörtök délelőtt a Greenpeace és az osztrák biotermelők civil szervezete, a BIO AUSTRIA, a genetikailag módosított növényekhez fűződő uniós politika lényegi megváltoztatása mellett demonstrált. A látványos akció keretében egy Bécshez közeli hajdina ültetvényen kirajzolták 40×80 méteres szlogenjüket, NO GMO felirattal.

„A célunk egy olyan vészjel küldése volt, amely Brüsszelben, sőt, egész Európában látható. Tilos jelzést kell adni a genetikailag módosított növények (GMO) mezőgazdasági felhasználásának a hagyományos mezőgazdaság és a biogazdálkodás védelme érdekében.” – mondta el Steffen Nichtenberger, a Greenpeace kampányosa. „A következő hetek meghatározóak lehetnek, hiszen Brüsszelben olyan fontos kérdéseket vitatnak meg, mint a vetőmagok védelme a genetikai szennyezéstől. A tiszta vetőmagok elengedhetetlen feltételei a GMO mentes földművelésnek, így alapvető fontosságúak a biogazdálkodásban is.” – tette hozzá Thomas Fertl, a BIO AUSTIRA szóvivője.

Franciaország ez év során korábban már betiltotta a MON810 kódjelű génmódosított kukoricafajtát, és most tovább kívánja folytatni GMO-ellenes politikáját. A francia EU elnökség kezdeményezésére alapvető GMO kérdéseket vitatnak szeptember óta a tagállamok. Az első eredmények október 20-án, a környezetvédelmi tanács ülésén várhatóak. A teljes folyamat előreláthatólag a december 4.-i tanácsülésen zárul le, amikor is a tagállamok környezetvédelmi miniszterei az Európai Bizottsághoz terjesztik be kötelező igényű politikai javaslataikat.

„Az EU GMO-terményekről készített legutóbbi kockázatértékelése nem foglalkozik az egészségre és a környezetre gyakorolt, hosszú távon lehetséges negatív hatásokkal. A genetikailag módosított növényeket használó földművelés káros gazdasági hatásait még nem elemezték ki az engedélyezési eljárás során, mint ahogy a lakosság ellenállását sem vették figyelembe az ilyen alapanyagokból készült élelmiszerekkel szemben. Ezt mindenképpen meg kell változtatni.” – követeli Nichtenberger. A Greenpeace kampányosa továbbiakban arra is figyelmeztet, hogy a világban fellelhető éhínségekre sem a génmódosított növények termesztése a megoldás, hanem a megfelelő élelmiszerelosztás. Ezzel szemben a GMO gazdálkodásra való áttérés a gazdákat hosszú távon a biotechnológiai cégekhez köti, tovább erősítve kiszolgáltatottságukat.

A tagállamok környezetvédelmi minisztereinek munkatervébe beletartozik az is, hogy miként lehet figyelembe venni bizonyos érzékeny és/vagy védett területet a genetikailag módosított termények engedélyezése során, összekapcsolva ezt a jogot az érintett régióknak azon jogával, hogy magukat GMO-mentesnek nyilváníthassák. Szintén megvitatásra kerül egy olyan határérték bevezetése, amely maximalizálná a vetőmagok GMO szennyezését.

„A magyar lakosság 70%-a ellenzi a genetikailag módosított növények mezőgazdasági felhasználását. (Attitudes of European citizens towards the environment (report of the European Commission) Szabó Imre, környezetvédelmi miniszternek is harcolnia kell a magyar mezőgazdaság GMO-mentes jövőjének biztosítása érdekében.” – szólít fel Vetier Márta, a Greenpeace EU kampányfelelőse.

Kapcsolat:

Szabina Mózes (sajtószóvivő)
M: 06 20 515 5928
szabina.mozes@greenpeace.hu  

Vetier Márta (kampányfelelős)
T: +32 22 741 920
M: +32 496 161 582
marta.vetier@greenpeace.org

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás