Hirdetés

Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter 6 vállalatnak és 5 önkormányzatnak adományozott zöld védjegyet az ÖKOTECH Nemzetközi Környezetvédelmi és Kommunális Szakkiállításon.

Szabó Imre zöld védjegyeket adományozott az ÖKOTECH Nemzetközi Környezetvédelmi és Kommunális Szakkiállításon csütörtök délelőtt a budapesti Hungexpo Vásárközpont pavilonjában. Az idei Ökotech kiállításon az érdeklődők betekintést nyerhetnek a hulladékgazdálkodás, vízgazdálkodás, levegőtisztaság-védelem, megújuló energiák és kapcsolódó szolgáltatásokba. A díjak átadása előtt a miniszter megnyitotta az V. Európai Öko-innovációs Fórumot.

Szabó Imre idén 6 vállalatnak, illetve 5 önkormányzatnak adományozott zöld védjegyet az ÖKOTECH szakkiállításon csütörtök délelőtt. „EU öko-címke” oklevelet két cég, „Környezetbarát termék” oklevelet pedig három vállalat vehetett át. Egy cég és öt önkormányzat EMAS (Közösség környezetvédelmi vezetési és hitelesítési rendszere) minősítésben részesült.

Öko-címkét nyert az a tisztítótermék család, amely biológiai úton lebomló tenzideket tartalmaz, foszfátmentes, vízi szervezeteket kímélő tulajdonságú, és minimális, csomagolásban kerül forgalomba. Szintén öko-címke birtokosa az az idegenforgalmi szálláshely is, amely üzemeltetése során energia és víztakarékos megoldásokat alkalmaz, törekszik a hulladékok keletkezésének megelőzésére, a keletkezett hulladékot szelektíven gyűjti, megújuló forrásokat használ, valamint környezetvédelmi tájékoztatást és oktatást végez. Környezetbarát termék védjegyet kapott három olyan vállalat, amely biológiai úton lebomló bevásárló táskákat, zsákokat és zacskókat forgalmaz. Ezek a termékek a települési szilárd hulladéklerakókban kialakuló környezeti feltételek között néhány hónap alatt lebomlanak, így használatukkal csökkenthetők a környezetterhelő hatások és a lebontás során nem keletkeznek mérgező anyagok.

Az EU öko-címke a környezetbarát termékek és szolgáltatások európai védjegye. Az ökocímkés termékeknek egész Európában azonos, szigorú követelményeknek kell megfelelniük. A címke garantálja a fogyasztóknak a termék kiváló környezeti tulajdonságait és magas minőségét, a termelőknek pedig eszközt kínál ahhoz, hogy bizonyítsák a környezetvédelem iránti elkötelezettségüket. A nemzeti „környezetbarát termék” minősítő rendszer az EU öko-címke és a német Kék-Angyal minősítő rendszerek példájára, termékek és szolgáltatások környezetbarát minősítésére jött létre. A minősítő rendszer célja egyrészt a vállalatok ösztönzése tisztább technológiák alkalmazására és környezetbarátabbnak tekinthető termékek fejlesztésére, valamint a környezetbarát termékek és szolgáltatások iránti kereslet elősegítése. Az EMAS (Közösség Környezetvédelmi Vezetési és Hitelesítési Rendszere) pedig egy irányítási eszköz a vállalkozások és más szervezetek számára, amely segít a környezeti teljesítményük értékelésében, javításában és nyilvánossá tételében. Az EMAS egy olyan védjegy, amely túlmutat a jogi megfelelésen, aktívan bevonja a dolgozókat, kommunikációt biztosít az érdekelt felekkel és a környezeti teljesítmény valódi javaslatát célozza meg.
Az idei Ökotech kiállításon az érdeklődők betekinthetnek a hulladékgazdálkodás, vízgazdálkodás, levegőtisztaság-védelem, megújuló energiák és kapcsolódó szolgáltatások témaköreibe, megtekinthetik a híres Eiffel-torony 12 méter magas, 15 ezer használt alumíniumdobozzal borított pontos mását, és megtudhatják, hogy készül használt italos-kartonból tiszta és esztétikus merített papír. Az Ökotech kiállítás bemutatja azokat a termékeket, eljárásokat, berendezéseket, eszközöket és szolgáltatásokat, amelyekkel a környezet védelmét szolgálják.

EU Öko-címke

a Bio-Cleaner Kft.
Az öko-címke használatát elnyert termék: „Citrex 2000 alapú tisztítótermék család”, amely
biológiai úton lebomló tenzideket tartalmaz, foszfátmentes, vízi szervezeteket kímélő tulajdonságú, és minimális, csomagolásban kerül forgalomba.

az Öko-Park Hungary Kft.
az öko-címkét elnyert „Idegenforgalmi szálláshely” szolgáltatásáért.
A szálláshely üzemeltetése során energia és víztakarékos megoldásokat alkalmaznak, törekszenek a hulladékok keletkezésének megelőzésére, a keletkezett hulladékot szelektíven gyűjtik, megújuló forrásokat használnak, környezetvédelmi tájékoztatást és oktatást végeznek.

Környezetbarát termék oklevél

azoknak a cégeknek adható, melyek olyan biológiai úton lebomló bevásárló táskákat, zsákokat és zacskókat forgalmaznak, amelyek „NOR-X”, illetve „d2w” lebomló adalékanyagot tartalmaznak. Ezek a termékek a települési szilárd hulladéklerakókban kialakuló környezeti feltételek között néhány hónap alatt lebomlanak, így használatukkal csökkenthetők a környezetterhelő hatások. A lebontás során nem keletkeznek mérgező anyagok.

A díjazott cégek:

a SZIGETI ÉS TÁRSA IPARI KFT.
a SZABÓ-FÓLIA KFT.
és a DR PACK KFT.

EMAS oklevél

az EU EMAS NEST projekt részvevőinek adható, a Kapcsolatépítés az EMAS-szal a fenntartható fejlődés érdekében projekt keretében a Közösség környezetvédelmi vezetési és hitelesítési rendszere szerinti nyilvántartásba vételre való felkészülésért és a sikeres nyilvántartásba vételért

a Dunaújváros Polgármesteri Hivatal Építésügyi és Környezetvédelmi Iroda és Városüzemeltetési- és Fejlesztési Irodának
a Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Városépítési Osztály és Környezetvédelmi Csoportjának
a Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Építési és Környezetvédelmi Osztály; Közoktatási, Sport és Civilkapcsolatok Osztályának
a Sopron Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Városgazdálkodási Osztályának,

valamint az “EMAS Könnyen II” projekt részvevőinek, a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért által szervezett és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium által is támogatott EMAS Easy II. (EMAS egyszerűen II.) projekt keretében a Közösség környezetvédelmi vezetési és hitelesítési rendszere szerinti nyilvántartásba vételre való felkészülésért és a sikeres nyilvántartásba vételért

a Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség Kht.-nek
és Siófok Város Polgármesteri Hivatalának

KÉPEK A DÍJÁTADÁSRÓL >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás