Hirdetés

Az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatósága a KÖVET Egyesületnek ítélte az EMAS Díjat mikro kategóriában, amelyet Bodroghelyi Csaba ügyvezető igazgató vett át Brüsszelben.

Az EMAS Díj (EMAS: Eco-Management and Audit Scheme, Környezetvédelmi Vezetési és Hitelesítési Rendszer) az egyik legtekintélyesebb uniós környezetmenedzsmenttel kapcsolatos díj, amelyet 2005 óta adnak át. Több mint 30 szervezet – közöttük négy magyar: a KÖVET-en kívül az Audi Hungaria Motor Kft, a BÜCHL Hungária Kft. és a Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség Kht. – versenyzett az EMAS díjakért négy kategóriában. A bíráló zsűri idén a szervezetek energiahatékonyságára és a széndioxid-kibocsátás csökkentéséért tett intézkedésekre fókuszált. „A KÖVET, bár kis szervezet, de lehetőségeihez képest mindent megtesz, hogy csökkentse energiafelhasználását és széndioxid-kibocsátását, márcsak a példamutatás miatt is.” – mondta Bodroghelyi Csaba, a KÖVET Egyesület ügyvezető igazgatója.

Hazánkban az uniós csatlakozás óta van lehetőség EMAS tanúsítás megszerzésére, de a regisztrált cégek száma csak az elmúlt két évben indult növekedésnek. Jelenleg 18 magyar, az Európai Unióban összesen 4198 szervezet 6270 telephelye rendelkezik EMAS hitelesítéssel. Magyarország 2006-ban kapott rangos elismerést, mint a legtöbb új EMAS regisztrálttal rendelkező, EU-hoz újonnan csatlakozott ország. A KÖVET Egyesület akkor az EMAS népszerűsítésében és terjesztésében vállalt szerepéért részesült kitüntetésben. Az EMAS Easy program, amelyet a belga tanácsadó, Heinz-Werner Engel fejlesztett ki kis- és középvállalatok részére a rendelet követelményeinek teljesítése mellett elsődlegesen a vállalkozások környezeti teljesítményét, és annak javulását helyezi a középpontba. A hagyományos megközelítéstől eltérően a módszer csoportosan készíti fel a cégeket a rendszer bevezetésére, amelynek előnye a költséghatékonyság. Ezen túl a dokumentáció minimálisra csökkentése és a dolgozók aktív bevonása jellemzi az EMAS Easy-t.

Az EMAS rendelet célja, hogy – az ISO 14001-hez hasonlóan – segítse az európai szervezetek környezetvédelmi teljesítményének értékelését és javítását, valamint tájékoztassa a nyilvánosságot magáról a szervezet környezetvédelmi teljesítményéről és folyamatos javulásáról. A legtöbb EMAS regisztráció a német, a spanyol és az olasz vállalatok közül kerül ki, de ha az egy főre jutó hitelesítéseket nézzük, akkor Ausztria, Dánia és Svédország is élenjárónak tekinthető. 2010-ben új EMAS rendelet lép életbe. Legjelentősebb változás, hogy globális lesz, csakúgy, mint az ISO 14001/2004 szabvány.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás