Hirdetés

A gazdasági válság igencsak megnehezítette a hulladékhasznosítók dolgát. Csökkent a másodnyersanyagok iránti kereslet, ugyanakkor a begyűjtött, felhalmozódó mennyiséget raktározni kell. Nem tudni, hogy mikor élénkül meg a termelés annyira, hogy a leállított gépsorok újra beinduljanak és az olcsóbbá vált primer nyersanyag helyett az újrahasznosítottért versengjen az ipar.

A Hulladéksors folyóirat szervezte azt a sajtóbeszélgetést, melyen a hazai újrahaszosító ipar képviselői ismertették a válsághullám okozta nehézségeiket.

Vincze Gábor, a 16 színesfém feldolgozó vállalatot tömörítő Fémszövetség elnöke arról számolt be, hogy szeptember óta az autó-, építő-, és az elektronikai ipar megrendelése jelentősen megcsappant, miután a színesfém árak korábbi értékük töredékére, átlagosan harmadára esett vissza. A feldolgozók törölték kötéseiket, miután megrendelőik olcsóbban is be tudják szerezni a nyersanyagot.

Sárosi Eszter, a 65 tagvállalatot magában foglaló Hulladékhasznosítók Országos Egyesületének ügyvezetője szintén aggodalmának adott hangot: a prognózisok szerint akár 2010-ig is eltarthat, míg újra a korábbihoz hasonló igény lesz a másodlagos nyersanyagra. Hogy a válság mennyire elhatalmasodott a világon, azt jól szemlélteti, hogy a papírhulladékot gyakorlatilag nem veszik át a gyárak, még Kínában sem. A legfőbb probléma, hogy nem lehet hosszú távra tervezni, mert mindekit egyformán érint a válság, a vállalati bankhitelek lehetősége is beszűkült.

Haag János, a Duparec Kft. elnöke elmondta, hogy a társaság gyűjti vissza a szelektíven gyűjtött papírhulladék 25 százalékát, éves szinten mintegy 115 ezer tonnát. Bár korszerű tömörítő, bálázó préseket, gépeket állítottak üzembe, a munka hatékonyságának fokozása mellett a begyűjtés és kezelés költségét jó ha fedezi a felvásárlás bevétele. A Dunapack új gyárában, mint felvevő piacban bíznak, mely 2009. második félévében, legkésőbb 2010-től működik majd.

hulladékos recesszió

hulladékos recesszió

 

Balatoni Henrik, a Fe-Group Invest Kft. vezérigazgatója szerint veszélyt jelent, hogy a jövőbeni fogyasztás szerkezetét nem ismerjük, s ezzel együtt a hulladéktermelést sem. Bár a hulladék keletkezésében nagyfokú változás nem várható, tehát másodnyersanyagnak való lesz továbbra is, nem tudni azonban, hogy milyen kapacitást kell fenntartani az újrahasznosításban, s el lehet-e adni uniós piacokra. Amellett, hogy a cég a beszállítást nem korlátozza, kérdés, hogy meddig szabad felvásárolni a hulladékot és készletezni. A cég az ország egyik legnagyobb PET italcsomagolás feldolgozója, eddig 10 helyre értékesítenek feldolgozott PET-palackot, ebből egy kínai, a többi uniós piac volt. A következő időszakra eddig kettő partner fejezett ki átvételi készséget, amiből az egyik a napokban visszamondta. Október 16-ika óta nem indult Rotterdamból PET-et szállító hajó Kínába. A másodlagos nyersanyagból többnyire alárendelt termék, például építőipar által használt geotextília készül. A magasabb hozzáadott értéket előállító hasznosítási technológiák nem tudnak elterjedni, így alacsony feldolgozottsági szinten fogják exportálni.

Viszkei György, az Öko-Pannon Kht. ügyvezetője elmondta, hogy az összanyag kereslet csökkent, és ennek negatív hatását tetézi, hogy az áresés miatt az olcsóbb primer nyersanyag kiszorítja az újrahasznosítottat. A 40 dolláros hordónkénti olajárral nehéz együtt élni, a 70-80 közötti lenne reális. A csomagolási hulladékok keletkezése terén nem történt nagy változás, csupán 2-3 százalékos visszesést tapasztaltak. Alapanyag tehát lesz, a kérdés csak az, megéri-e majd kezelni. Az uniós hasznosítási kötlezettségek nehezen vállalhatók, ha elhúzódik a válság.
Viszkei György jövőképként prognosztizálta, hogy először a költségérzékeny begyűjtési módokat fogják leépíteni. Balatoni Henrik szerint a válság úgy vészelhető át, ha banki segítséget kapnak a hulladékkészlet halmozásra. Szerinte mesterséges beavatkozással, árképzéssel nem szabad a piacot torzítani. Haag János a lakossági, kisfogyasztói hulladék újrahasznosulási arányának csökkenését látja: ha nem büntetik, hogy a lakosság nem szelektál, egyre több kerülhet a lerakóra. A hulladékgazdálkodási ágazat válsága mintegy 120 közszolgáltatót, 15-20 ezer embert érint.
Vészhelyzet a hulladékos ágazatban (50 KB word)

Kapcsolódó anyagok:

Összeomlott a szelektív hulladékgyűjtés az Egyesült Államokban

Roncstelepi gondok Csehországban

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás