Hirdetés

A környezet- és természetvédelem jeles napjainak sorában február 2-a a Vizes Élőhelyek Világnapja, ugyanis 1971-ben ezen a napon írták alá az iráni Ramsarban az ún. ramsari egyezményt. Az idei mottó: „A folyóvölgyek mentén a víz köt össze minket”.

A Ramsari Egyezmény legfontosabb célja a vizes élőhelyek megőrzése, fenntartható vagy bölcs hasznosításuk elősegítése, és az erre vonatkozó megfelelő jogi, intézményi és együttműködési keretek biztosítása. A vizes élőhelyek erőforrásainak hasznosítását olyan módon célozza meg, hogy azok ökológiai jellege ne változzon, tehát a rövid távú kizsákmányolás helyett a hosszabb távú, fenntartható hasznosítás a cél. Magyarországon eddig 28 terület került fel a nemzetközi jelentőségű vadvizek jegyzékére, összesen közel 234 ezer hektárral, ami az ország területének kb. 2,5 %-a. A magyarországi Ramsari területek a Kárpát-medence szinte valamennyi jellemző vizes élőhelytípusát magukba foglalják: sekély tavakat, mocsarakat, szikeseket, lápokat, holtmedreket, folyószakaszokat, nedves réteket, valamint ember alkotta halastavakat, víztározókat.

Az aláíró országoknak azonban nemcsak ezeket a kiemelt jelentőségű területeket, hanem általában vizes élőhelyeiket is meg kell védeniük, azáltal, hogy vizes területeik védelmét beillesztik földhasználati és regionális tervezési folyamataikba. A tervezési folyamatokat úgy kell megvalósítani, hogy a bölcs vagy fenntartható használat valamennyi vizes területtel kapcsolatban megvalósuljon, függetlenül attól, hogy azok nemzetközi jelentőségűek-e vagy sem. További alapkötelezettség a vizes élőhelyeken alapuló természetvédelmi területek létrehozása és fenntartása a vízimadárfajok életfeltételeinek javítása érdekében. A vizes élőhelyekkel kapcsolatos továbbképzést, különös tekintettel a vizes élőhelyek kutatására, kezelésére és őrzésére szintén végre kell hajtani.

Távcsöves madármegfigyeléssel, vetítéssel, botanikai sétával, vízvizsgálattal, riportkészítési feladatokkal, kvíz kérdésekkel, “gólyakalanddal” várják az Ökoiskolák és Zöld Óvodák növendékeit a hazai nemzeti parkok február 2-án a Vizes Élőhelyek Világnapján. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 2-án a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban, Pilisszentivánon Oláh Lajos környezetvédelmi államtitkár részvételével, majd február 5-én a Kiskunsági Nemzeti Parkban, Kecskeméten ünnepli a világnapot. A jeles napon több hazai nemzeti park igazgatóság is szervez programokat, elsősorban iskolásoknak és óvodásoknak. A tavalyi évtől ugyanis az Ökoiskolák és Zöld Óvodák növendékei egy évben négy napon, – így február 2.-án a Vizes Élőhelyek Világnapján is- a nemzeti parkokat ingyen látogathatják.

A Vizes Élőhelyek Világnapja alkalmából szervezett programok:

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park a Tihanyi-révnél távcsöves madármegfigyelés tart február 2-án.

A Fertő Hanság Nemzeti Park Fertőújlakon előadást szervez a Csapody István Természetiskola és Látogatóközpontban “Újjászülető tavak a Fertő-tájon és a Hanságban” címmel.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Tettyén vetítéssel, a Pintér-kertben sétával és az ottani tó megtekintésével várja az érdeklődőket.

A Kőrös-Maros Nemzeti Park programkínálatában egy állandó (a Nagy-Sárrét növény- és állatvilága, túzokvédelmi munka bemutatása) és egy halászati kiállítás, a Réhelyi tanösvény botanikai és zoológiai értékeinek megtekintése, előadás, vízvizsgálat, vízminősítés (különböző kémiai, fizikai és biológiai megfigyelések, kísérletek alapján) szerepel.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park február 2-i programján Pilisszentivánon Oláh Lajos környezetvédelmi államtitkár is részt vesz. A gyermekeket “gólyakaland” várja, majd megismerkedhetnek a zöld tárca környezeti nevelési oktatócsomagjával is.

A Kiskunsági Nemzeti Park és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 5-én emlékezik meg a Vizes Élőhelyek Világnapjáról Kecskeméten. A résztvevők szakmai előadásokon, illetve egy tiszaalpári kiránduláson vehetnek részt.

Az Őrségi Nemzeti Park Szentgotthárdon február 2-án reggel negyed 9-től a III. Béla Szakképző Iskolában vizes élőhelyekről tartott előadással és játékos vetélkedővel (riportkészítési feladat a vizes élőhelyekkel kapcsolatban, környezet- illetve természetvédelmi probléma megoldása, vizes élőhelyek fafajainak ismerete, kvíz kérdések) várja az óvodásokat, iskolásokat.
A Ramsari Egyezmény területi listájára néhány éve felkerült a Rába folyó hazai felső szakasza is, amely az Őrségi Nemzeti Park fontos részét képezi. Szabadon kanyargó folyószakaszok, zátonyok, szigetek, holtágak, ártéri ligeterdők adnak otthont nagy térigényű, érzékenységű madaraknak, mint a különös megfigyelés alatt álló rétisasnak, kis lilének, billegető cankónak. Az osztrák magyar összefogás a Rába élővilágának megmentésben kulcs fontosságú és ma már nem csak a szakma, hanem a társadalom figyelmének a középpontjába áll. Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság a Vizes élőhelyek Világnapján, a fontos szemléletformálás jegyében, Szetgotthárdon a III. Béla Szakképző Iskola és Kollégium diákjainak szervez egész napos természetismereti képzést, szakmai vetélkedőt a Rába aktuális természeti állapotáról, környezet- természetvédelmi problémáinak megoldásról. A diákoknak bele kell bújniuk a természetvédő szerepbe. Játékos híradásban, saját szavaikkal, eszközeikkel kell megfogalmazni, mit tapasztalnak a folyó környékén, mit jelent a természeti értékek pusztítása? Cselekvésre serkentő, egyszerű akció tervet, a fellépés lehetőségét kell megfogalmazniuk természetkárosítás megtapasztalása esetében – halak pusztulása, béka elütések, védett faj lelövése, élőhely pusztítás. A feladatok megszerkesztésben, szakszerű megválaszolásban, értékelésében a térség természetvédelmi őrei segédkeznek és közreműködnek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás