Hirdetés
greenfo/mti

Akkor sem romlik meg Magyarország és Ausztria viszonya, ha megépül a heiligenkreuzi (rábakeresztúri) hulladékégető – mondta Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter Budapesten az MTI-nek nyilatkozva. Szili Katalin házelnök azt mondta, Magyarország továbbra is ellenzi az égető építését, de a beruházás nem befolyásolhatja a kétoldalú viszonyt.

A két ország közötti együttműködés annyira kiváló, hogy sem a heiligenkreuzi hulladékégető, sem a Rába habzása, sem a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbítása nem ronthatja meg a kapcsolatokat – mondta a házelnökkel folytatott megbeszélése után Michael Spindelegger az MTI-nek nyilatkozva. A külügyminiszter rámutatott: a hulladékégető megépítéséről nem az osztrák kormánynak, hanem a helyi önkormányzatnak kell meghoznia a döntést. A tárgyalásokat éppen ezért helyi szinten kell folytatni a magyar és az osztrák fél között. A március elején tartandó megbeszélések segítenek majd olyan megoldás megtalálásában, amely mindkét fél számára elfogadható – tette hozzá.

Biztos vagyok benne, hogy sikerül előrelépni és sikerül megoldani a kérdést – hangsúlyozta a politikus. Hozzátette: budapesti tárgyalásai után a helyi kormányzattal is egyeztet az égetőről, tolmácsolva a magyar álláspontot. Michael Spindelegger hozzátette: budapesti megbeszéléséin kiemelte, hogy a bécsi kormányzat egyelőre nem ért egyet a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbításával, miközben a magyar kormány nem ért egyet a heiligenkreuzi hulladékégetővel.

Az osztrák külügyminiszter azt követően nyilatkozott az MTI-nek, hogy tárgyalt Szili Katalinnal. A házelnök a megbeszélés után a távirati irodának azt mondta: Magyarország továbbra is ellenzi az égető megépítését, de a beruházás nem befolyásolhatja a kétoldalú viszonyt. Az Országgyűlés elnöke szerint el kell kerülni, hogy az építkezés úgy induljon meg, hogy arról a felek homlokegyenest ellenkező nézeteket vallanak. Arra a kérdésre, hogy lehet-e csak helyi ügyként kezelni az erőmű építését, Szili Katalin azt mondta: ha nézeteltérés van a kérdésben, az országos politikának is segítenie kell.

A magyar környezetvédelmi minisztérium korábban közölte az MTI-vel, hogy fellebbezést nyújt be az Őrségi Nemzeti Park a burgenlandi hatóságok döntése ellen, amellyel első fokon engedélyezték a heiligenkreuzi hulladékégető megépítését. Az égető ellen már több magyar és osztrák környezetvédő szervezet, a Heiligenkreuz-cal szomszédos Mogersdorf képviselő-testülete, valamint Szombathely polgármestere is tiltakozott.
Budapesti látogatásán Michael Spindelegger Göncz Kinga külügyminiszterrel és Gyurcsány Ferenc kormányfővel is tárgyalt a heiligenkreuzi hulladékégetőről. Göncz Kinga arra kérte osztrák kollégáját, hogy amíg nincs megállapodás a két fél között, addig ne kezdődjön el az építkezés. Gyurcsány Ferenc pedig ismertette a heiligenkreuzi hulladékégető-üzem létesítésével kapcsolatos magyar aggodalmakat és kifogásokat.
Michael Spindelegger a csütörtöki tájékoztatón a Rába habzásával kapcsolatban – Göncz Kingához hasonlóan – úgy vélekedett, hogy rövid időn belül jó megoldás születhet az ügyben. A Rába több éve habzik osztrák bőrgyárakból érkező szennyeződés miatt.

Kapcsolódó anyagok:

Fellebbezést nyújt be a magyar fél a heiligenkreuzi engedély ellen

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás