Hirdetés

Az Eurobarometer 2008. márciusi jelentése, mely 27 tagállam 27.000 lakosának a véleménye alapján készült, egyértelműen rámutat arra, hogy az EU polgárok 58%-a GMO (genetikailag módosított vetőmag) ellenes. Ez az arány Magyarországon 70%.

Tisztelt Elnök Úr!
Mint az európai polgárok megválasztott képviselője írok most Önnek, az ő véleményüknek, és akaratuknak hangot adva, ahogy arra a kinevezésemet követő eskümben is ígéretet tettem. Minden bizonnyal értesült az Európai Parlament Környezetvédelmi és Élelmiszerbiztonsági Bizottságának február 17-idöntéséről a géntechnológiával módosított szervezetekről szóló uniós jogszabályok, különösen a 2001/18/EK irányelv és az 1829/2003/EK és 1830/2003/EK rendelet végrehajtásáról. Pontosabban annak elutasításáról. Úgy gondolom, hogy e felett a döntés felett, mint felelős politikai döntéshozók nem hunyhatunk szemet.

Az Eurobarometer 2008. márciusi jelentése, mely 27 tagállam 27.000 lakosának a véleménye alapján készült, egyértelműen rámutat arra, hogy az EU polgárok 58%-a GMO (genetikailag módosított vetőmag) ellenes. Ez az arány Magyarországon 70%. A múlt félévben a francia elnökség alatt, kemény tárgyalások során, a tagországok közreműködésének eredményeképp a Tanács 2008. december 5-én a géntechnológiával módosított szervezetekről szóló nagyon pozitív és előremutató következtetéseket fogadott el.

Ezek után felfoghatatlan számomra, hogy egy ilyen széles körű, konszenzusra épülő dokumentum elfogadását követő egy hónap múlva az Európai Bizottság két új génmódosított kukoricafajta termesztésének engedélyezését javasolja, valamint, feloldaná a magyar, a francia és görög Mon810-es génmódosított fajtacsoportra vonatkozó termesztési tilalmat. Az ENVI szakbizottsági „nem” oka, hogy az előterjesztést felelős képviselőként nem lehetett elfogadni, mert a GMO lobby-nak sikerült becsempésznie a tervezetbe olyan elemeket, amelyek elfogadhatatlanná
tették a jogszabály egészét (például zöld út az import GMO-knak) és mert az a tagországok szubszidiaritási jogát a GMO-mentesség fenntartására sértette volna.
A fent említett termesztési tilalom megtartásának kérdése a környezetvédelmi miniszterek márciusi tanácsülésén kerül napirendre.

Tisztelt Elnök Úr!
Arra kérem, hogy vegye fontolóra még egyszer a polgárok akaratát, egészségét és függessze fel döntéstervezeteiket a Tanács által elfogadott követelések elfogadásáig. Együttműködését az általam képviselt uniós polgárok nevében is köszönöm.

Brüsszel, 2009. 02. 18.
Olajos Péter
európai parlamenti képviselő

Kapcsolódó anyagok:

Veszélyben hazánk génmódosítás-mentessége

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás