Hirdetés
Forrás: mme.hu

Itt a tavasz, pattannak a rügyek, zsendül a vetés, hamarosan vetik a kukoricát is. Kis odafigyeléssel, az agrotechnológiai fegyelem betartásával sokat tehetünk a termés sikeréért. Különösen azoknak a gazdáknak a figyelmét szeretné felhívni az MME néhány praktikus fogásra, akiknek a vetési varjú időnként bosszúságot okoz.

A vetési varjú telepeken már javában zajlik a költés. Ilyenkor egyrészt megnövekszik a madarak tápanyagigénye, másrészt a fészektelep közvetlen környékén keresik táplálékukat. Ezért vetési varjú telep közelében lehetőleg ne vessünk kukoricát! Ha mégis ezt tesszük, a lehető legkorábban vessünk (április 15. körül) és ügyeljünk a kellő vetésmélységre! A varjak csak a sekély vetésű, nem megfelelően takart szemeket szedik fel. Vadriasztószerrel csávázott vetőmag használatával fokozhatjuk a védekezést.

A kukorica az úgynevezett „szög” fenológiai fázisban a legérzékenyebb a kártételre. A kezdetben tápanyagdús szem azonban, ha kellő mélységből indul csírázásnak, mire a csíranövény áttöri a talajfelszínt, már nem tartalmaz annyi tápanyagot, amiért érdemes lenne a madárnak megdolgoznia. A mélyebben gyökerező zsenge növénykét a talajlakó rovarlárvák után kutató varjak nem tudják kidönteni. A kétleveles stádiumot elért kukorica pedig már egyáltalán nem érdekli a fekete madarakat. Ellenkezőleg! Rovarkártevők és kis rágcsálók pusztításával biológiai úton segít a gazdának a növényvédelemben.

Az érzékeny időszakban elterelő etetéssel – rostaalja, ocsú szétterítésével a fészektelep környékén –, illetve a táblánál történő riasztással védekezhetünk még. A vizuális és hanggal történő riasztási módokat ajánlott térben és időben variálni és egymással kombináltan alkalmazni, mert különben hamar megszokják a varjak, és hatástalan marad.

Ha minden próbálkozásunk kudarcba fullad, a területileg illetékes természetvédelmi hatóság segítségét kérhetjük. A vetési varjú ugyanis védett madár. Az MME az év egyik madarának választotta és egyik LIFE Nature programja is foglalkozik vele, mivel telepei otthont adnak más védett madaraknak is. A varjak esetleges kártétele esetén szintén a hatóságot kell értesíteni, mivel a kártérítési eljáráshoz szükséges a helyszíni szemle. Ne felejtsük el azonban, hogy a legjobb védekezés a megelőzés!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás