Hirdetés
greenfo/mti

A veszprém-szentkirályszabadjai repülőtérre nem adható ki előzetes környezetvédelmi engedély a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség határozata értelmében, ami megegyezik Siófok és Balatonalmádi álláspontjával.

Balázs Árpád, Siófok polgármestere elmondta, a Buda West Airport Holding Vagyonkezelő Zrt. által kérelmezett engedélyhez a tervezett légifolyosó miatt érintett Siófok és Balatonalmádi polgármesteri hivatala sem adta meg a szakhatósági hozzájárulást.

A Balaton kiemelt üdülőövezet és nem logisztikai bázis – érvelt Balázs Árpád. Kifejtette, a város feletti légifolyosó rontaná az üdülés feltételeit, hiszen zaj- és légszennyezést jelenthet, az esetleges havária eseményekről nem is beszélve. Ez nemcsak az önkormányzat vonatkozó rendeletét, hanem a Balaton törvényt is sértené – jelezte a polgármester. Hangsúlyozta, hogy a légi bázis ellen semmi ellenvetésük, annak működése akár Siófok előnyére is válhatna, de az üdülőövezet felett nagygépeket átvezetni szándékozó légifolyosóból nem kérnek.

A Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség által postázott határozat indoklásában egyebek közt kitért arra, hogy a balatoni üdülőkörzet szükséges zajvédelme műszeres vizsgálat alapján ítélhető meg, vagyis nem elég a szakértői vélemény. A levegő tisztaságvédelmének biztosítása érdekében transzmissziós számítások elvégzése indokolt. A Balatont, mint ivóvízbázist érő hatások kidolgozása pedig olyan mértékű és részletességű vizsgálatokat igényel, amelyek a környezeti hatásvizsgálati eljárás keretében lennének elvezhetők. A felügyelőség határozata ellen a kérelmező 15 napon belül nyújthat be fellebbezést.

Kapcsolódó anyagok:

Sólyom is a reptér ellen

A szentkirályszabadjai repülőtér nagy zaj- és környezeti terheléssel járhat

Újabb reptérbotrány, ezúttal Szentkirályszabadján

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás