Hirdetés

Pert vesztett a verespataki aranybányanyitásban érdekelt Roşia Montana Gold Corporation (RMGC), mivel elutasították alapfokon azt a keresetét, amely szerint a vállalat kártérítést követelt a Korodi Attila volt környezetvédelmi miniszter által irányított szaktárcától a bányaprojekt engedélyeztetésének felfüggesztése miatt.

A döntés azt jelenti, hogy egyelőre sem Korodinak, sem Silviu Stoica egykori államtitkárnak nem kell kártérítést fizetnie, amiért 2007 szeptemberében felfüggesztették a beruházás engedélyezési folyamatát. Az RMGC még nem döntötte el, hogy él-e fellebbezési jogával a legfelsőbb bíróságon.

A Roşia Montana Gold Corporation azért perelt, mert szerintük indokolatlanul függesztették fel a beruházás engedélyezési folyamatát. Korodiék arra hivatkozva tették ezt, hogy a vállalat változatlan formában gyakorlatilag ugyanazt a településrendezési engedélyt nyújtotta be a szaktárcához, amit korábban érvénytelenített egy romániai bíróság.

A kanadai-román vegyes vállalat továbbra is azt állítja, hogy az engedélyeztetéshez sem az európai, sem a romániai törvények szerint nem kötelező felmutatni ilyen engedélyt. Az RMGC a volt miniszter és államtitkár ellen benyújtott keresetben majdnem egymillió euró kártérítést követelt. A vállalat Európa legnagyobb külszíni aranybányáját szeretné megnyitni Verespatakon, ahol becslések szerint 330 tonna arany és 1600 tonna ezüst rejlik a földben. A kitermeléshez ciántechnológiát használnának, ami miatt számos román és külföldi civil szervezet ellenzi a beruházás megvalósulását.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás