Hirdetés
greenfo/mti

Ajkára szállítják a lakossági hulladékot Sopronból várhatóan három hónapig- közölte a Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. ügyvezető igazgatója. Somogyban kilencből öt hulladéklerakót zártak be.

Kosztka László elmondta: a vonatkozó rendelet értelében szerdán bezárták a Harkai úti lerakót, amely nem felelt meg a környezetvédelmi követelményeknek, de már tervezik a XXI. századi elvárások szerinti tárolót, amely a környezetvédelmi felügyelőség engedélye alapján a bezárt lerakó szomszédságában épülhet fel. Az úgynevezett hulladékkazetta egyebek között agyagszigetelést, továbbá fóliaszigetelést és kavicsréteget is kap, védve ezzel a talajt és a felszín alatti vizeket. A beruházás 100-120 millió forintba kerül. A 170 ezer köbméter hulladék befogadására képes létesítmény hozzávetőleg öt évig kiszolgálja a várost és a környéket.

Elkészültéig Ajkára szállítják a soproni hulladékot, ez havonta mintegy 20 millió forintos plusz költséget jelent az önkormányzati tulajdonú kft.-nek. A társaság ügyvezető igazgatója kitért arra, hogy ez év őszén beadják a pályázatot a nagytérségi hulladékgazdálkodási rendszer megvalósítására. Sopron és további negyvenkét település négymilliárd forintra pályázik a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében a hatmilliárd forintos beruházáshoz. Kosztka László bízik benne, hogy jövő tavasszal el tudják kezdeni a munkát, és 2011-re elkészülhet a hulladékgazdálkodási rendszerhez tartozó lerakó, amely hosszú távra megoldja Sopron és a térség hulladékgondjait.


Somogyban kilenc hulladéklerakó közül ötöt be kellett zárni, mert nem felelnek meg az uniós környezetvédelmi szabályoknak.

Minden településen megoldott a szemétszállítás, és marad a megszokott szállítási rend, de sok helyről 50-60 kilométerre kell vinni a hulladékot. Emiatt, s mivel a korszerű hulladéklerakókban többe kerül a kezelés, a költségek, s ezzel a szemétdíj is emelkedik a Kaposvár környéki településeken – mondta Petes Tamás, a Kaposvári Városgazdálkodási Zrt.szolgáltatási és marketingigazgatója az MTI-nek pénteken. Hozzátette: számításaik szerint 40 százalékkal kellene emelni a közszolgáltatási díjat ahhoz, hogy erre a többletköltségre fedezetet nyújtson.

Somogy megyében a marcali, az ordacsehi, a somi és a kaposvári felel meg az uniós előírásoknak, így ezek továbbra is fogadják a hulladékot – közölte az MTI-vel Szvitacsné Marton Katalin, a Dél-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség osztályvezetője.
Tájékoztatása szerit az Európai Unió által megadott határidőig, azaz csütörtökig a somogyi lerakóhelyek közül be kellett bezárni a nagyatádi, a tabi, a kaposmérői és a zamárdi telepet. A balatonkeresztúri lerakó már tavaly bezárt, a kaposmérői átmenetileg, ugyanis azt az uniós előírásoknak megfelelően korszerűsítik és ismét megnyitják majd – tette hozzá az osztályvezető.

Kaposváron uniós támogatással terveznek megvalósítani egy hatmilliárd forint értékű beruházást három éven belül, több mint 100 település hulladékának elhelyezésére és korszerű kezelésére.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás